Nyheter

Från rullstolen till löparspåret

man och kvinna springer

Stefan Jacobsson drabbades av stroke två gånger och läkarna sa att han aldrig skulle kunna lämna rullstolen. Idag tränar han varje dag och är mer fysiskt aktiv än någonsin tidigare. Han har ett ambitiöst mål inför årets Glada Midnattslopp.

Vi träffar Stefan Jacobsson på Nytidas dagliga verksamhet Globen Nord för att prata om träning och fysisk aktivitet. Innan Stefan drabbades av stroke, den sista 2015, rökte han och var stillasittande.

– Jag tyckte inte om att träna och rörde mig inte alls, säger han.

Det var en sjukgymnast som han träffade på sjukhuset som tog bort rullstolen och sa att han inte behövde den. Stefan trodde henne inte, utan tyckte hon var dum. Men sjukgymnasten fick rätt. Stegvis ökade hans förmåga. Idag är han betydligt mer vältränad än de flesta. Bland annat deltar han i flera av de träningsgrupper, både löpträning och spinning, som leds av Sofia Eneroth som jobbar på Nytidas dagliga verksamhet i Liljeholmen Syd. Stefan berättar hur Sofia har betytt mycket för honom i hans resa. Hon har hjälp honom att hitta glädjen i träningen och motiverar honom att fortsätta träna

Stefan och Sofia springer

Mår bättre än han gjorde tidigare

Tillsammans demonstrerar de hur man gör så kallade Mountain climber, med händerna i golvet springer de fram med benen mot och ovanför armarna, som om de sprang uppför ett berg, så tränas bål och mage. Det ser enkelt ut när Sofia och Stefan kör på mattan men är en tuff övning. Förutom att träna med Sofia, promenerar Stefan mycket, simmar, gör vattengympa, är med i ytterligare en löpargrupp samt tränar body attack, en träningsform som är bra för koordinationen.

Sofia och Stefan

Utmaningen nu är snarare att inte träna för mycket. Stefan säger att han i dag mår bättre än han gjorde tidigare. Tack vare sin träning har han också kunnat minska antalet mediciner han behöver ta från tretton till två.

På frågan om hur den som aldrig tränat ska göra för att komma igång svarar han.

– Man måste hitta något man tycker är kul och man kan börja med att bara gå.

Stefans eget mål för Glada Midnattsloppet i augusti är klart. Förra året sprang han på 10.47 i år vill han springa de två kilometerna under 10 minuter.

Anmäl dig till Glada Midnattsloppet

Vill du också delta i Glada Midnattsloppet?

Nytida är partner till Glada Midnattsloppet.

Lyssna