Nyheter

Brett utbud av aktiviteter på Nytidas dagliga verksamheter i Farsta

två personer dansar

Nytida har gott om dagliga verksamheter i Stockholmsregionen. Här finns en bredd och ett stort utbud av aktiviteter. Det ger goda möjligheter för var och en att hitta en daglig verksamhet som passar. Nytidas enheter samarbetar också gärna med varandra.

I Farsta centrum ligger dagliga verksamheterna Farsta Syd och Farsta Nord vägg i vägg med varandra. I köket på Farsta Nord finns ett veckoschema som täcker nästan en hel vägg och det behövs för deltagarna gör många aktiviteter under en vecka. Här finns olika grupper för bland annat digitala spel, matlagning, foto, natur, stall, cykel och en kunskapsgrupp.

– Jag är med och gör stalljobb på ridskolan en bit bort. Vi sopar och gör rent vattenskålar, berättar Mickis som varit på Farsta Nord i många år och tycker det passar bra för hon har nära hem.

Må bra-gruppen pratar om olika ämnen

Mickis är också en av deltagarna i Må bra-gruppen som träffas denna dag. Under ledning av coach Evelina deltar fyra personer. Gruppen har funnits sedan 2015 och behandlar olika ämnen varje vecka. Dagens tema är självkänsla och självmedkänsla.

– Det är en viktig grupp där vi lyfter ämnen som vi annars inte pratar om, säger Evelina.

– Jag gillar den här gruppen för att vi kan prata om våra känslor och komma med förslag på ämnen, säger Mickis.

– Här finns en gemenskap och man kan få förståelse för att man inte är ensam om sina tankar och kan lära sig av andras tankar, fortsätter Yrsa som också är med i gruppen.

Hjälper företag och organisationer med arbetsuppgifter

Dagens andra förmiddagsaktivitet på Farsta Nord är innejobb. Det innebär att på plats i den dagliga verksamheten hjälpa företag eller organisationer med olika arbetsuppgifter. Tillsammans med en av medarbetarna på dagliga verksamheten arbetar tre arbetstagare med att sortera bort defekta tändstickor och sedan lägga övriga tändstickor i fina glasburkar för Eldstickan. De gör också armband som ska säljas av organisationen Suicide Zero.

När förmiddagspasset är slut börjar det dofta lunch i köket där matlådorna nu plockas fram. Det går bra att ta med egen mat men också att köpa färdigmat till självkostnadspris.

Efter lunch är det dags att hälsa på Farsta Syd. Tillsammans med coachen Vera visar Martin runt i lokalerna. Här finns ett vilorum med massagestol, datorrum, musikstudio och ett rum för skapande. Martin berättar att han varit på Farsta Syd i fem år.

– Och jag firar ett år här i dag, säger Vera.

Fint samarbete med andra dagliga verksamheter

I ett kontorsrum sitter enhetschefen Emmy.

– Det bästa med att vara här är att vi skrattar så mycket på jobbet. Vi har också ett fint samarbete med flera av Nytidas andra dagliga verksamheter. Till exempel spelar vi pingis med Farsta Nord och ytterligare några enheter. Vi samarbetar också mycket med Nytida Haninge Syd. Det skapar många fina konstellationer och möjlighet att få nya kompisar, säger hon.

Vid myshörnan lägger Therese ett stort pussel. Hon berättar lite om sina aktiviteter.

– I dag har vi plockat skräp och det är roligt. På torsdagar är det teater.

Showgruppen uppträder i köket på Farsta Syd

Farsta Syd är en verksamhet där många tycker om att spela teater, syssla med musik och att uppträda. Nu är det dags för showgruppen att samlas i köket som är verksamhetens hjärta. Grå stolar är utplacerade runt väggarna för alla som ska vara med. Martin har satt på sig en gul Sverigetröja och plockat fram basen.

– Jag spelar bas och Simon trummor, vi har ett eget band säger han.

Men idag är det inte som ett band de uppträder utan Martin är först ut och spelar till ”Du hast” och Simon spelar sedan trummor till ”You Give Love a Bad Name”. Därefter följer en rad olika dansnummer till de favoritlåtar som deltagarna har valt ut och som Vera plockar fram på telefonen. En del framträdanden är rena träningspassen och när alla i rummet har uppträtt är pulsen hög och stämningen på topp. Ett verkligt bra sätt att tillbringa en eftermiddag på!

Evelina, Yrsa och Mårten i Må bra-gruppen sitter tillsammans Mårten håller upp en bok

Delar av Må Bra-gruppen är samlad.

Therese sitter vid ett bord med ett stort pussel

Therese har tagit sig an ett stort pussel.

två personer dansar

Dans till favoritmusiken.

två tjejer dansar, kille sitter på stol, spelar bas

Mer uppträdande från Showgruppen.

Här hittar du alla Nytidas dagliga verksamheter

Lyssna