Nyheter

Alla kan hitta sin träningsform

En sittande person hjälper en annan att göra situps. I bakgrunden står en elektrisk rullstol

Sofia Eneroth är en av Nytidas verkliga eldsjälar när de kommer till fysisk aktivitet och att alla ska hitta sin träningsglädje. Hon leder flera träningsgrupper. För en del är målet att delta i årets Glada Midnattsloppet.

Sofia Eneroth jobbar på Nytidas dagliga verksamhet i Liljeholmen Syd men i dag träffas vi istället på Globen Nord för att Sofia tillsammans med Ella Callerholm ska berätta om träning.

Ella deltog redan förra året i Glada Midnattsloppet och var en av dem som vann en pokal i klassen rullande med assistans. Pokalen står nu hemma i hennes bokhylla. Ella gillar lopp och har också deltagit i bland annat Lindingörullet, Tunnelloppet, Tjejmilen och Kungsholmen runt.

– Glada Midnattsloppet är roligt för man springer tillsammans och har kul, säger hon.

Ella jobbar med hantlarna.

Färre rör på sig

Sofia brinner för att alla ska kunna hitta sin träningsform. Hon betonar att detta är särskilt viktigt för personer med funktionsnedsättning där en femtedel färre än befolkningen i övrigt rör sig. Minskad fysisk aktivitet riskerar att leda bland annat till psykisk ohälsa. Hindren är många gånger större, många träningslokaler är otillgängliga för personer med rörelsehinder eller kan vara för röriga för någon med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Att motivera och stötta för att en person ska våga prova och komma igång kan därför vara en viktig uppgift både för anhöriga och personalen som jobbar i daglig verksamhet, skola eller på boenden.

Sofia är drivande inom Nytidas dagliga verksamheter när det gäller att hitta träningsformer och platser där alla kan vara med. Hon älskar själv att träna och tycker att det är så roligt att få andra att börja. Sofia leder bland annat jogginggrupper och grupper i spinning, för dem som har svårt att cykla med benen finns armcyklar.

situps

– Om jag måste välja en träningsform, väljer jag spinning. Det är roligt och alla kan få upp puls, säger hon.

Just att få upp puls kan vara en utmaning för personer med rörelsenedsättningar. Men det går att hitta träningsformer som fungerar för alla.

Ella och Sofia demonstrerar i det lilla gymmet på Nytida Globen. Först tar Ella fram hantlarna och sittande i sin rullstol övar hon med dessa. Sedan hjälper Sofia henne ner på de två röda mattorna som ligger på golvet och Ella rullar från sida till sida i snabb takt. En rolig övning som är bra för hela kroppen för den som sitter i rullstol, eftersom man tränar såväl rörlighet som styrka och också får upp pulsen.

Därefter är det dags för sit-ups. Sofia sitter på knä på mattan och håller Ellas händer medan Ella lyfter sig upp från golvet, en bra styrkeövning.

Träning ska vara roligt

Sofia återkommer till att träning ska vara roligt.
– Alla kan hitta någon aktivitet som de tycker är rolig. Det kan vara att dansa, åka skridskor, promenera eller vara ute i trädgården. Om man kan hitta någon person att göra aktiviteten tillsammans med så peppar man dessutom varandra.

Att tävla är inte heller ett måste, för en del kan det vara för mycket press, men Sofia hoppas att även den som inte själv vill tävla kan följa med och njuta av stämningen på Glada Midnattsloppet.

– Glada Midnattsloppet är det roligaste som finns det är en stor, stor folkfest där alla kan vara med utifrån sina förutsättningar, säger Sofia.

Ella håller med.
– Det är viktigare att bara ha kul, än att vinna, säger hon.

Anmälan till Glada Midnattsloppet

Lyssna