Nyheter

Yngsta och äldsta sommarvikarierna i Nytida finns på Barnängsgatan

John, Malin, Simon och Oliver på rad mot balkongräcke

Den yngsta och den äldsta sommarvikarien i Nytida finns med all sannolikhet på Barnängsgatans gruppbostad i södra Stockholm. Åldersskillnaden är nästan 60 år mellan John Nkondola, 77, och Oliver Thumén, 18.

De är två av tre sommarvikarier som boendestödjare på Barnängsgatan. John är pensionär och Oliver har nyligen avslutat High school-studier i USA. Den tredje vikarien är Malin Berggren, som studerar ekonomi på Högskolan i Jönköping. John och Malin har båda vikarierat på gruppbostaden förut, medan Oliver är helt ny på jobbet. De ser alla tre möjligheter till stimulerande samarbete och att lära av varandra.

– Jag jobbade många år i omsorgen innan jag gick i pension 2010, bland annat i Botkyrka och Huddinge. Sedan har jag varit vikarie här i flera år. Jag jobbar under sommarhalvåret och på vintern åker jag till Tanzania, där jag har släkt, berättar John Nkondola.

Aktiviteter och resor

Även Malin Berggren har vikarierat i omgångar på loven under flera år på Barnängsgatan. Både hon och John är välkända ansikten för de fyra ungdomar i åldern 16-20 år som bor på Barnängsgatans gruppbostad. Malin ser fram emot att få ordna trevliga aktiviteter för ungdomarna på Barnängsgatan i sommar. De är alla lediga från skolan, någon ska på kurs och någon på semester några veckor, men i övrigt har de sommarlov.

– Tidigare år har vi bland annat varit till Kolmården och Furuviksparken, det var jättetrevligt, säger Malin. Hon trivs bra med sitt extrajobb och tycker det funkar bra att kombinera med studierna.

Oliver Thumén har också anknytning till Barnängsgatan, fast han är ny på jobbet. Det är hans första dag när vi träffas en dag i mitten av juni.

– Min mamma har varit sjuksköterska här och var den som rekommenderade mig att söka jobb här, säger Oliver, som ser fram emot att få komma igång och jobba och lära av sina mer erfarna kollegor. Samtidigt är han jämnårig med ungdomarna på boendet och kan bidra med kunskap om sin generation.

Tänka bredare i rekrytering

Gruppchef Simon Tingberg hoppas att också Oliver ska vilja bli kvar som vikarie framöver.

– Det är viktigt att försöka rekrytera vikarier som kan återkomma och som de boende känner igen och känner sig trygga med. Det är roligt att sommarens tre vikarier har så olika ålder och bakgrund. Det viktigaste är förstås att gruppen fungerar tillsammans och att våra ungdomar får det stöd de behöver, säger Simon.

Simon Tingberg framhåller att Barnängsgatan som enhet har flera fördelar när det gäller rekrytering av medarbetare.

– Dels har vi nyss fått en ordentlig uppfräschning och renovering av lokalerna, målat om, fått nytt kök och nya möbler. Dels är det lätt att ta sig hit med kollektivtrafiken, säger han. Det instämmer alla tre vikarierna i, de kommer från olika håll i Stockholmsområdet men väljer att åka kollektivt för att det är enkelt och fungerar bra.

Dessutom finns det en del andra Nytidaenheter i närheten som Barnängsgatan samarbetar med.

– Jag vill att vi hjälps åt inom Nytida, så att vi kan anpassa bemanningen till de boendes aktuella situation på bästa sätt. Ibland behövs det ett par extra händer och då kan vi låna vikarier av varandra mellan enheterna, avslutar Simon Tingberg.

John, Malin, Simon , Oliver på rad mot balkongräcke
John Nkondola, Malin Berggren, Simon Tingberg och Oliver Thumén på Barnängsgatans balkong.

Här hittar du alla Nytidas Barn- och ungdomsboende

Lyssna