Visa alla bilder

hHem för viss annan heldygnsvård

Egen regi
SoL 7.1.3
Vuxna
12
20-65 år

Viss annan heldygnsvård i Upplands Väsby

Solbergsvägen vänder sig till vuxna mellan 20 och 65 år med en psykisk funktionsnedsättning. Några av de diagnoser vi har erfarenhet av är ADHD/ADD, Aspergers syndrom, bipolaritet/manodepressivitet, depression och ångest, personlighetsstörning, psykos och schizofreni.

Solbergsvägen erbjuder en trygg och trivsam boendemiljö för dig som söker ett korttidsboende eller en mer permanent plats att kalla "hemma".

I ett bemötande där varje boende utifrån sin unika förutsättningar visas lyhördhet, respekt och intresse skapas förutsättningar att hjälpa den boende till högsta möjliga grad av självständighet.

Vid inflytt upprättas en genomförandeplan utifrån placeringsuppdraget tillsammans med den boende. Detta för att säkerställa att den boendes behov möts med självbestämmande, integritet och delaktighet. En kontaktperson ansvarar för att ge stöd vid kontakter med t ex myndigheter, närstående, planering av inköp och resor. Utifrån behov har vi även nära kontakt med olika vårdgivare som vårdcentral, öppenpsykiatrin och slutenvården. Vi arbetar utifrån ett rehabiliterande förhållningssätt. I enskilda stödsamtal använder vi MI – motiverande samtal.

Aktiviteter

Vi anordnar aktiviteter som passar dig. Vi har också återkommande aktiviteter, till exempel tar vi dagligen gemensamma promenader, vi bakar gärna på helgerna och vi gör regelbundet utflykter. En gång i månaden har vi vårt husmöte med boende och personal där vi bland annat diskuterar aktiviteter men också annat som gäller oss på boendet. Vi talar om det som fungerar bra, men även om det som kan bli bättre.

Måltider

Vi serverar frukost, lunch, middag och kvällsfika. Personalen lagar måltiderna. Du kan också laga maten i din lägenhet. Speciella helger uppmärksammar vi med traditionsenlig mat, till exempel jul- och påskbord. Vill du gå ut och äta eller fika finns det restauranger och caféer i Upplands Väsby centrum.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Solbergsvägen

Solbergsvägen ligger centralt i Upplands Väsby. Boendet är renoverat 2014/2015. Du bor i en egen lägenhet på 25 till 45 kvadratmeter med kokvrå och stort badrum med toalett, handfat och dusch. Rummen är möblerade med gardiner, säng, sängbord, skrivbord, skrivbordsstol, fåtölj, fotpall och sidobord, och lampor. Du kan också använda dina egna möbler i stället. Du har tillgång till gemensamma allrum och matsal samt balkonger.

Vi har nära till busshållplats och bussen tar knappt tio minuter till Upplands Väsby station varifrån pendeltåg avgår. Service, butiker, med mera, finns i Upplands Väsby centrum och i närheten av vårt boende har vi promenadvägar och ett friluftsområde med skog.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Solbergsvägen finns cirka tio medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Hälso- och sjukvård: sjuksköterska.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.

Solbergsvägen på Youtube