Berglunda för vuxna

hHVB
Eksjö, Jönköping
1 av 10 bilder
Alla bilder

Om verksamheten

Berglunda HVB vänder sig till dig som är 20 år och uppåt. Vi erbjuder omvårdnad, rehabilitering, träning och sysselsättning för dig med psykiatriska och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, personlighetsstörning, förvärvad hjärnskada, självskadebeteende, psykisk ohälsa tillsammans med missbruk. Vi tar även emot personer på permissioner i öppenvården inom ramen för LPT (psykisk tvångsvård) och LRV (rättspsykiatrisk vård) samt personer i LARO-behandling. Vi erbjuder dessutom neuropsykiatriska utredningar.

På Berglunda satsar vi på trygghet, god och säker omvårdnad, integritet och självbestämmande. Med hjälp av en tydlig struktur vill vi ge dig ett tryggt och förutsägbart bemötande. Som boende hos oss har du en egen kontaktperson. Syftet är att ni ska bygga upp en god relation som leder till att din vistelse hos oss blir meningsfull.

Måltider

Frukost, lunch, middag och fika serveras i enheternas matrum varje dag. När matsedeln komponeras tar vi alltid hänsyn till kulturella skillnader, vegetariska önskemål och andra behov. All mat lagas i Berglundas centralkök. Under helger och högtider erbjuder vi traditionsenliga måltider.

Inflytande och delaktighet

Vi vill fånga upp så mycket som möjligt av dina synpunkter, klagomål och önskemål. Ett sätt att göra det är våra brukarråd där du, övriga boende och personalen träffas och diskuterar bland annat aktiviteter.

Aktivitetshuset Kompassen

Aktivitetshuset Kompassen vänder sig till dig som bor på Nytidas enheter Berglunda eller Navigatorn i Eksjö. Till Kompassen på gamla I 12-området är du välkommen för sysselsättning som vi anpassar efter dina behov och önskemål. På Kompassen finns bland annat datorer som du kan utnyttja för såväl inlärning som annat praktiskt bruk. IT är en viktig och naturlig del i dagens samhälle, hos oss får du stöd att arbeta med dator.

Dessutom kan du delta i olika skapande aktiviteter. Du kan exempelvis prova på sömnad, stickning, mindre snickeri- och måleriarbeten, men även gympa, avslappning, läsning samt språk- och minnesträning i lättare form.

Då lokalen är i markplan är det lätt att besöka Kompassen. Med stora fräscha utrymmen, med möjlighet att lätt cirkulera genom hela lokalen, går det lätt att anpassa aktiviteterna till många olika önskemål. Det finns alltid personal på plats som kan hjälpa till och ge dig stöd i det du sysslar eller arbetar med.

Fysisk miljö

Berglunda består av sammanlagt 47 platser fördelat på fyra avdelningar. Det finns också 5 rum med egen ingång från utsidan. Alla rum har egen dusch och toalett. Åtta av rummen är extra stora och handikappanpassade. Alla våra rum har basmöblering. Rummen är 15-25 kvm.

Eksjö har goda kommunikationer. Närmaste stora tågstation är Nässjö. Berglunda ligger naturnära med gångavstånd till stadskärnan.

Om medarbetarna

På Berglunda och Kompassen finns cirka 68 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. För att få ett brett kompetensområde arbetar vi i team med kontaktperson, omvårdnadspersonal, gruppchef, sjuksköterska och psykiatriker.

Visa hela beskrivningen