Nyheter

Trehörna: Daglig verksamhet med egen tidning och show

gult hus vid väg

För Trehörnas dagliga verksamheter är ingenting omöjligt. Sedan 20 år ger de ut en egen tidning och nyligen bjöd de på en hejdundrande show som de skrivit själva.

─ Målet för vår dagliga verksamhet här på Trehörna är att den ska vara mindre traditionell och mer individuellt anpassad utifrån det deltagarna själva vill göra, säger verksamhetschef Ida Karlsson.

Det finns också traditionella arbetsuppgifter inom Trehörnas dagliga verksamhet, som till exempel tillverkning för dem som föredrar det. Spektrumet är brett.

─ En deltagare, som är ganska envis till sin läggning, lyckades till exempel efter mycket övertalning få författaren Björn Ranelid att åka till Trehörna och ställa upp gratis på en författarafton. Det blev en positiv upplevelse för de boende, där Ranelid verkligen bjöd på sig själv. En annan kändis som varit på besök är Mona Sahlin, berättar Ida Karlsson.

20-årig tidning

Omslag "Tidningen"
Tidningen “Tidningen” har getts ut i 20 år på Trehörna daglig verksamhet.

Tidningen heter just ”Tidningen” och firade nyligen sitt 20-årsjubileum, vilket uppmärksammades med en fest och dessutom ett reportage i kollegan Smålandsposten. Den aktiva Tidningsgruppen som utgör redaktion tar emot tips och idéer, gör reportage, fotograferar, gör layout och trycker – hela processen ingår i arbetet. I redaktionens regler ingår att ”högsta chefen” ska korrekturläsa tidningen innan tryck och distribution.

─ Så 4-5 gånger per år ligger det ett korrektur på mitt skrivbord. Alltid lika kul att läsa, säger regionchef Jessika Svedberg, som knappast brukar ha några synpunkter på innehållet.

Show om tonårige Jesus

Showen som deltagarna i Trehörnas dagliga verksamhet nyligen satte upp blev ytterligare en succé. Manus är skrivet av två av medarbetarna och det hela handlar om Jesus som tonåring. Det blev en humorfylld föreställning som tog upp viktiga ämnen som mobbning och vänskap. Showen spelades för de boende och personal på Trehörna och publiken bjöds på musik, dans och film. Smålandsposten fanns också på plats. Manusförfattaren Håkan Stahre och regissören Tineke van der Hoek Karlsson berättar för tidningen att de hoppas på att sätta upp föreställningen igen till hösten, nu för en större publik.

Lyssna