Nyheter

Tränar tillsammans inför Glada Midnattsloppet

Tre personer i gröna Nytida-tröjor stretchar benen

Erik Svensson Loverfelt och Dimitrios Svärd Tzanidakis på Nytida Spånga Nord daglig verksamhet ska springa Glada Midnattsloppet och Linda Persson leder deras löpargrupp.

För Dimitros är det första gången han ska springa Glada Midnattsloppet och lite nervöst är det tycker han.

– Men det kommer att gå bra, jag ska göra mitt bästa.

Erik däremot sprang redan förra året och med den äran. Han var tvåa i loppet och visar upp pokalen han fick.

– Jag visste inte att det skulle gå så bra. Efteråt var jag andfådd och helt slut. Min mamma och hennes kompisar var där och hejade. I år ska jag vinna, säger han.

Nytida träning, tre personer strechar benen

Olika träningsgrupper

Nytida Spånga Nords dagliga verksamhet finns olika träningsgrupper för att alla ska kunna hitta något som lockar dem. Det finns en kampsportsgrupp och en gymgrupp. Grupperna bildas när det finns efterfrågan utifrån deltagarnas intresse. Linda Persson, som är arbetsterapeut och coach på Spånga Nord leder förutom löpgruppen också en grupp som kör cirkelfysträning på ett gym på onsdagar. Den gruppen gillar Dimitrios.

– Jag får puls och blir svettig. Det är bra då bränner jag kalorier, blir stark och får muskler. Jag blir piggare och mår bra efteråt. Det är kul att träna i en grupp då vi peppar varandra, berättar han.

Erik har lite svårare att peka på hur det känns efter ett träningspass, men håller med Linda om att han brukar känna sig lugnare när de åker tillbaka efter  löpträningarna.

Att ha ett mål som Glada Midnattsloppet att sträva mot är bra, men Linda tycker också om Glada Midnattsloppet av andra skäl.

– Glada Midnattsloppet ger våra deltagare en känsla av sammanhang och delaktighet i samhället. Det är på riktigt och inkluderande när publiken står längs banan och hejar. De kan känna stolthet över att de deltar. Det betyder mycket för en målgrupp som så ofta får höra att de inte kan, säger hon.

Avslutningsvis kommer några goda råd inför loppet från killarna.

– Gör som jag och våga börja träna. Det kan vara bra att börja gå ut och promenera med en kompis, säger Dimitrios.

– Spring men stanna inte, utan kämpa hela vägen och drick vatten, är Eriks tips.

Anmälan till Glada Midnattsloppet

Anmälan till Glada Midnattsloppet görs här. Det går lika bra att gå, jogga, springa eller rulla.

Två personer i sittande träning
Lyssna