Nyheter

Stora Blå Kulturs dagliga verksamhet firar tjugo år

Åtta personer sjunger och spelar

En av Nytidas första dagliga verksamheter, Stora Blå Kultur, fyller tjugo år i år. Det firades med konserter, vernissage och tårta.

Det är fest och glada miner när gäster strömmar in för att fira tjugoårsjubileet på Stora Blå Kultur. Det är fullt med ytterkläder i kapprummet och musiken strömmar ut från samlingssalen. I salen finns en scen och framför den är det mycket folk. Några sitter i soffgruppen och diggar, andra står upp eller dansar.

Stora Blå Kultur är en av Nytidas första dagliga verksamheter och ligger i Solna. Det är en arbetsinriktad verksamhet med skapande och kreativitet i centrum. De som deltar i verksamheten har lätt intellektuell funktionsnedsättning av olika slag.

Clara Idelstedt förbereder sig för att kliva upp på scenen.

– Jag började på Stora Blå i december förra året, berättar Clara. Jag älskar musik.

Clara kallar sin scenakt för C I Company. C I kommer från hennes egna initialer.

– Jag skriver all text och musik själv.

Alla hjälps åt vid uppträdanden och de som spelar instrument består både av deltagare i dagliga verksamheten och medarbetare i verksamheten.

När Clara tar ton i sin låt ”Nu när sommaren är här” är det flera som börjar dansa.

Målarverkstad och syhörna

Enhetschefen Tanja Rahkonen visar runt i lokalerna. Den stora målarverkstaden har elva arbetsplatser och det hänger tavlor på väggarna som hela tiden kompletteras med nya idéer. Men det finns också en liten syhörna där Manfred håller hus.

– Han jobbar med scenkläder och syr allt själv, berättar Tanja. Han tillverkar skärp också.

På vernissagen finns några av hans kreationer utställda och det syns att de är inspirerade av medeltid eller vikingatid. Och mycket riktigt berättar Tanja att han är intresserad av fantasy.

Jennie Lind sitter vid sin arbetsstation och visar sitt Vipeholmsprojekt.

– Det var en anstalt för funktionshindrade i Lund där man utförde experiment på de intagna, berättar Jennie. Det har haft stor betydelse för bekämpandet av karies, men experimenten var fruktansvärda.

Projektet består av målningar som samlats i en katalog och låten ”Speechless” som Jennie sjungit på riksfinalen i Funkisfestivalen där hon representerade Stockholm. Projektet har uppmärksammats av Nordiska förbundet för specialpedagogik.

Lyssna på “Speechless” med Jennie Lind.

Läs mer om Stora Blå Kultur

Lyssna