Nyheter

Sommar på Kasper kollo – ansökan är öppen

Ungdomar grillar marshmallows på en grillplats

Nu är det dags att anmäla sig till Nytida Kasper Kollo – sommarens stora äventyr för barn, ungdomar och unga vuxna med högfungerande autism och/eller lindrig intellektuell funktionsnedsättning.

Det finns två saker gör Nytida Kasper kollo speciellt: alla fantastiska deltagare som så gärna vill åka på kollo för att få kompisar och uppleva ett sommaräventyr samt alla engagerade ledare som gör allt för att uppfylla drömmar och önskningar under dessa kolloveckor.

Nytida Kasper kollo vänder sig till barn, ungdomar och unga vuxna med autismspektrumtillstånd och/eller lindrig intellektuell funktionsnedsättning. Nu har ansökningsperioden öppnat och det är dags att ansöka om en sommarplats. Ansökningsperioden är öppen tills alla perioder är fullbokade.

Så här går det till att ansöka om plats på Kasper Kollo

  • Fyll i en intresseanmälan för Kasper sommarkollo så återkommer vi.
  • Ansök hos biståndshandläggare eller till LSS-kontoret i hemkommunen om ”korttidsvistelse utanför det egna hemmet, i Nytida Kasper Kollos regi”.

Kasper kollo erbjuder sommarkollo för åldrar 10-30 år. Det det finns tre gårdar, två i Skåne och en i Östergötland och flera perioder och teman att söka. Kolloperioderna är åldersindelade och pågår i två veckor, utom för den yngsta gruppen 10-13 år där det är en vecka.

Tips när du söker kolloplats

  • Skicka in en intresseanmälan till den period du är intresserad av, men var öppen även för andra perioder (då ökar din chans att få en plats på kollo).
  • Tänk på att vara ute i god tid, då ansökningsprocessen och utredningen kan ta lite tid.

Träffa kompisar

Precis som på andra kollon är dagarna fyllda med bad, utflykter, glass, aktiviteter och kollobus med ledarna. Men Kasper kollo har en extra stor betydelse för de deltagare som kommer till oss, tror gruppchef Kajsa Lundqvist.

– Målet för de flesta av våra deltagare är att de ska få kompisar. För personer med autism kan det sociala samspelet vara utmanande. Vi som jobbar här är med och tolkar sociala situationer och fungerar som en brygga mellan deltagarna, säger hon.

För att kollovistelsen ska bli så bra som möjligt görs noggranna förberedelser och kartläggande samtal med föräldrar och biståndshandläggare samt videosamtal med deltagare. Alla deltagare får på första dagen sätta upp tre kollomål som de vill uppnå.

Och de som kommer till Kasper kollo trivs, uppnår sina mål och längtar tillbaka. Många återkommer från år till år.
– På Kasper kollo har vi deltagare som varit hos oss i upp till 10 år, berättar Kajsa.

Roligt sommarjobb

Ledarna återkommer också i många år. Det är ett roligt sommarjobb i en riktig sommaridyll och det är givande att få jobba med barnen och ungdomarna. Många studerar till socionom, läkare, psykolog eller ska på andra sätt jobba med människor. Men här finns också de som till exempel läser datateknik eller utbildar sig till konstnär.

– De är roligt med ledare som kommer med specialkunskaper inom exempelvis fantasy och rollspel eller konst och skapande. Alla aktiviteter som kan göras tillsammans med våra deltagare uppmuntras och är väldigt uppskattade, säger Kajsa.

På Kasper kollo finns ett flertal lägerveckor med specifika teman. Tanken är att det blir lättare att hitta vänner när man delar intressen. Temalägren skapades därför utifrån deltagarnas intressen. Det populära fantasylägret, tillkom för några år sedan eftersom många deltagare är intresserade av bland annat rollspell, DnD, anime och manga. Det finns även Skapande kollo för de som är kreativt lagda. Här får en bland annat testa på att måla, göra skulpturer, skapa konstverk eller skapa en film.

Oavsett inriktning är det lågaffektiva bemötandet en grund på Kasper kollo och något alla ledare får lära sig.

– Med en tydlig struktur och kunnig personal skapar vi möjlighet för att kul och knyta sociala kontakter. Målet är att deltagarna ska ha riktigt roligt på kollo, säger Kajsa.

Läs mer om Nytidas kolloverksamheter

Lyssna