Nyheter

Sofie trivs med lugnet och närheten till naturen på Klockargårdens gruppboende

Sofie i svart tröja står i trädgården med blommande träd i bakgrunden

Lugn, ro, trygga rutiner, stöd i vardagen och möjlighet att utveckla sina intressen har gjort att Sofie Hellström trivs och mår bra på Nytidas gruppbostad Klockargården i Väse. Loppis med café och eget hembakat bröd är en del av hennes framtidsplaner.

– Det är så lugnt och skönt här och personalen är så snäll och trevlig. De har humor och bjuder på sig själva och då gör jag det med, säger Sofie.  

Nybyggt och lantligt

I november 2021 flyttade Sofie Hellström in på den nybyggda Klockargården. Gruppbostaden vänder sig till vuxna inom autismspektrumet och ligger lantligt och rofyllt med skog och fält inpå knuten. Det är en av Nytidas två nybyggda gruppbostäder i Väse i Karlstads kommun.

– Där jag bodde förut trivdes jag inte och det blev stökigt. Här är det mycket bättre, jag känner mig lugnare och får bättre stöd och hjälp när jag behöver det, säger Sofie. Hon visar sin prydliga och fint inredda lägenhet som går i milt rosa och grå toner. En bukett höga rosa rosor på soffbordet matchar de blommiga soffkuddarna. Det märks att inredning är ett av Sofies intressen.

På kylskåpsdörren hänger två scheman, ett för dagen och ett för hela veckan. De ger dagen struktur, Sofie vet vad som ska hända och hur hon ska planera sin dag med exempelvis morgonrutiner, måltider, åka och handla, utflykter och aktiviteter. Varje dag har även inlagda stunder av ”Sofie-tid” med ett rött hjärta i schemarutan.

– Då kan jag koppla av och göra vad jag vill, gå en promenad i skogen eller titta på film på paddan.

Många intressen

Sofie har många intressen och på Klockargården har hon fått stöd att utveckla dem. Förutom inredning gillar hon bland annat att baka, odla i trädgården, göra utflykter och umgås med djur. Det blir mycket gott bröd bakat och i framtiden kan det bli ännu mer. Tillsammans med medarbetarna på Klockargården hoppas Sofie öppna loppis och café med hennes hembakade fikabröd i en av de äldre byggnaderna som finns bevarade på Klockargården.

– Det behöver målas, fixas bord med fin duk och göras i ordning där först innan vi kan öppna loppisen. Jag har redan en del saker som jag vill sälja för att få ihop lite extra pengar till en semesterresa. Jag skulle vilja åka till Stockholm eller Göteborg, eller kanske på spa, det älskar jag, berättar Sofie.

Älgar och rådjur in på knuten

Sofie tycker också om att pyssla utomhus i Klockargårdens odlingskragar och med de små svarta hönorna i gruppbostadens egen hönsgård. Hennes stora ljusa fönster i lägenheten vetter mot skogskanten och här brukar hon se många olika djur, fåglar, ekorrar, rådjur och till och med älgar som vågar sig fram mellan träden. Ibland kommer det katter eller hundar på besök till Klockargården som Sofie kan mysa med. Katt är hennes favoritdjur.

Djuren och naturen bidrar till den lugna miljön på Klockargården som Sofie Hellström uppskattar så mycket. Men medarbetarna är nog ändå det allra viktigaste. Med deras stöd i vardagen kan hon leva sitt liv som hon vill och förverkliga flera av sina drömmar.

– De är så bra här, omtänksamma och hjälpsamma. Jag får det stöd jag ber om och behöver, de är snälla och vi har roligt tillsammans, sammanfattar Sofie.

Sofie i svart tröja står i trädgården med blommande träd i bakgrunden

Sofie trivs bra på Klockargården och med personalen som jobbar där.

Här hittar du alla Nytidas gruppboenden

Lyssna