Kay Rodpana började arbeta på Nytidas serviceboende Lövängsgatan när hon behövde göra en förändring i sitt liv och har aldrig ångrat sig.
– Det här jobbet har gett mig möjlighet att se livet och samhället från ett annat perspektiv och det har berikat mig oerhört.

Lövängsgatan ligger i den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. I ett av husen har Nytida åtta moderna och fina servicelägenheter och en baslägenhet där medarbetarna finns och dit man kan gå när man vill ha sällskap.

För en del personer är servicebostaden som en träningslägenhet på vägen mot en egen lägenhet med boendestöd. För andra är det ett permanent hem.

Kay Rodpana är boendestödjare på Lövängsatans serviceboende. Hon finns här som stöd, sällskap och support. Det handlar om att stötta de boende i vardagen: gå upp på morgonen och komma i väg till jobb eller daglig verksamhet, städa, tvätta, handla och laga mat.

 – Det kan också vara att någon ska till tandläkaren. Vi hjälper till att hitta rätt resväg och se till att personen kommer dit när hen ska, exemplifierar Kay.

– Mobilen och arbetsordningen, som bygger på genomförandeplanen, är våra viktigaste verktyg, fortsätter hon.

Här kan jag bidra till någon annans välmående

Kay arbetade tidigare med marknadskommunikation men drabbades av utbrändhet. Hon insåg att hon ville göra något annat med sitt liv. Lite av en slump fick hon möjlighet att provjobba på Lövängsgatan, som då var helt nyöppnat.

– Jag jobbade i fyra timmar och spelade Fia med knuff med en av de boende, jag drack kaffe och hon saft. När jag skulle gå gav hon mig en kram och sa att jag måste komma tillbaka. På vägen hem i bilen grät jag och kände att här kan jag bidra till någon annans välmående, berättar Kay.

Under några år arbetade Kay sedan som vikarie på olika verksamheter inom Nytida: korttidsboenden, gruppboenden och dagliga verksamheter men Lövängsgatan var den fasta punkten.

Kay säger att hon blir glad när hon kommer till jobbet och jobbet har också inneburit en personlig utveckling rent kunskapsmässigt.

 – Jag tycker det är fantastiskt att vi i Sverige har LSS-lagen och kan erbjuda så mycket till målgruppen. Jag lär mig också dagligen nya saker om Neuropsykiatriska diagnoser och hur olika det kan se ut från person till person, säger hon.

Bidra med roliga saker

Förutom att stötta de boende i att klara sina vardagssysslor bidrar Kay och hennes kollegor med sådant som är roligt som de kanske inte annars kommer i väg på. Loppis, museer eller konserter. Det kan också handla om att uppmuntra någon att fortsätta utvecklas och våga prova nya saker inom ett område där personen är duktig eller har ett stort intresse. En del av de boende vill ha mycket sällskap och är ofta i baslägenheten för att umgås. Andra har svårare för sociala kontakter och tar längre tid att lära känna. För Kay handlar det då om att bygga upp ett förtroende, visa att hon finns och att låta personen få vara sig själv och lära känna Kay i sin egen takt.  

– Det här jobbet är med hjärtat. Värme, tolerans och förståelse är viktiga egenskaper att ha med sig, avslutar hon.

Kay i vit skjorta och blå jeanssittande i stol på inglasad balkong
Värme, tolerans och förståelse är viktiga egenskaper att ha med sig i jobbet som boendestödjare, säger Kay.

Här hittar du alla Nytidas serviceboenden

Lyssna