Boendestödjaren Marita stöttar de äldre på Trehörna
Marita Höglind arbetar som boendestödjare på Nytida Trehörna sedan 1986. Numera är hon pensionär och jobbar extra som timanställd, främst med äldre boende.
– Som boendestödjare hjälper jag de boende i det dagliga livet och ser till att de mår bra. Stödet ser olika ut, det kan till exempel vara aktiviteter, hygien och matlagning. Vi försöker skräddarsy insatserna till varje individs behov, berättar Marita.
Stora förändringar under åren
Under de snart 40 år som Marita jobbat på Trehörna, har verksamheten förändrats mycket.
– En hel del har blivit bättre, framför allt att vi jobbar mer lågaffektivt idag, Förr var det mer att ”veta hut” och bestraffningar förekom. Det var inte bra, nu lyssnar vi mer till de boende, hur de mår och vad de vill. Det viktigaste är att de känner sig trygga och litar på personalen. Att vi lyssna på dem och vad de har upplevt utan att vara döma, att försöka förstå varje individ och hur den tänker och att inte förringa vad de säger, vad det än är, säger hon.
Trygghet när man åldras
Marita jobbar idag främst med de äldre som bott länge på Trehörna, de som kom som 20-åringar och nu är mellan 80 och 90 år gamla.
– Det är en stor trygghet att få bo kvar här som äldre, där de känner alla. De som bott här länge har utvecklats mycket sedan de kom hit. Många som tidigare var inlåsta bor nu ute i samhället och fungerar bra. De behöver mer omsorg och lugnare aktiviteter än förr. Vi går promenader och spelar olika spel, berättar Marita.
Anledningen till att Marita valt att fortsätta jobba efter pensioneringen är att hon trivs.
– Jag har bra arbetskamrater och man känner sig sedd och hörd. Man fäster sig vid de boende och blir som en familj. Vi lyckas här för att verksamheten är strukturerad och personalen trivs. Vi ser varje person. Vi har resurser att erbjuda en bra omsorg, vi kan göra så mycket för våra boende.
Läs mer och se våra filmer om att åldras inom LSS

Ett stöd genom hela livet

Kontakt med de boende roligast i Magnus vaktmästarjobb på Trehörna

Att drabbas av demenssjukdom med funktionsnedsättning
