Nyheter

Så här blir första natten i nya gruppbostaden bra

En ungdom sitter i en säng under en mängd konstverk och mandalas

Att flytta till ett nytt hem är en stor omställning. Det gäller vare sig man flyttar från sitt föräldrahem eller från ett annat boende. För att flytten till en ny gruppbostad ska bli bra behöver man förbereda så mycket som möjligt. Inte minst är det viktigt att första natten och morgonen blir bra. Det ger en trygg start i det nya hemmet. Tipsen här kommer från Nytidas gruppboende Åby 1.

Tips på en bra start i gruppboendet

  • Personen som ska flytta in behöver få veta hur det ser ut på boendet. – Om det är praktiskt genomförbart kan ett besök i förväg vara bra. Annars kan bilder eller film fungera.
  • Medarbetarna på boendet vill gärna veta så mycket som möjligt om vilka rutiner och andra saker som är viktiga för den som ska flytta in. – Ju mer de känner till desto lättare är det att skapa en trygg och välkomnande miljö.
  • Om möjligt är det bra att få prata med flera personer i förväg. – Med den som ska flytta in, men föräldrar, andra närstående eller gode man, med dem som tidigare jobbat med personen. Detta för att få en så heltäckande bild som möjligt av vem personen är och vilka behov hen har.
  • Se till att lägenheten är iordningställd så som personen vill ha den.
  • Bestäm hur första natten ska vara, utifrån personens önskemål. – Vill hen sova själv eller ha sällskap av någon, ska ljuset vara tänt eller släckt?
  • Ta reda på vilka morgonrutiner som finns. – När och hur vill personen bli väckt och vad vill hen ha till frukost? På så sätt kan första dagen börja bra!

Här hittar du alla Nytidas gruppboenden

Lyssna