Nyheter

Pride uppmärksammas på Nytidas dagliga verksamhet Haninge Nord

I år är Nytida stolt supporter till Stockholm Pride. Tillsammans med omsorgstagarna Tim, Sanna och Lucas på Haninge Nord lyfter vi rätten att älska vem man vill.

Under sommaren har Nytidas dagliga verksamhet Haninge Nord haft tema Pride och mångfaldsarbete. Initiativet kom från omsorgstagarna själva, med hjälp och ledning av Lina Järmyr, coach och enhetsstöd.

– Jag är ingen expert på de här frågorna, men jag lär mig jättemycket av att jobba här, berättar Lina. Pride och mångfald är viktiga frågor för många här på verksamheten, vilket är så kul och viktigt! Vi vill ju att det här ska vara en plats där alla är inkluderade och då behöver vi ha kunskap och förståelse. Därför samlar vi information och gör den tillgänglig för alla som är här.

Tillsammans har verksamheten samlat information som har satts upp på en stor vägg i köket. Som en del i arbetet har de också lyft olika diskrimineringsgrunder.

– Genom att ha det här temat vill vi öka kunskapen på vår enhet om hur vi bättre kan bemöta varandra oavsett vem vi är eller vilken bakgrund vi har, berättar Lina. Nästa gång kanske temat handlar om kön, ålder, etnicitet eller varför inte funktionsnedsättning. Vi står ju trots allt för att alla är olika och att vi respekterar varandra för dem vi är.

Lina Järmyr, coach och enhetsstöd på Nytidas dagliga verksamhet Haninge Nord.

Tim – “Det är en kärlek, och kärlek är aldrig fel”

Tim, Nytida Haninge Nord, Pride

Tim tycker om smink och peruker och finns på Instagram under namnet @NASTYSANKTUS.

Vad betyder Pride för dig?

Det är en påminnelse för andra om att vi hbtq+-personer aldrig kommer sluta finnas. Vi är stolta över dem vi är. Vår kamp för fri kärlek kommer aldrig ta slut. Vi kommer aldrig ge oss.

Brukar du fira Pride?

Jag brukar besöka Pride-parken på Östermalms IP. Där finns små tält med information som delas ut, aktiviteter, foodtrucks och queer-artister som uppträder. Det är en fin stämning. Där blir jag glad och känner mig hemma.

Årets Pride-tema är ”Fira mångfalden”, vill du säga någonting om det?

Att fira mångfalden är, speciellt inom Pride, bland det viktigaste, så det borde ha varit temat mycket, mycket tidigare. Jag kommer nog aldrig förstå var hatet kommer ifrån. Bor du i Uganda och älskar en person med samma kön är det avrättning direkt, men hur ska det hjälpa? Varje dag föds en ny hbtq+-person, så vi kommer aldrig försvinna. Det behövs en acceptans kring kärlek generellt. Vad är det egentligen för fel på en samkönad kärlek? Det är en kärlek, och kärlek är aldrig fel.

Sanna – “Fokusera på kärleken till en människa, inte ett kön”

Sanna, Nytida Haninge Nord, Pride

Sannas största intresse är att spela in låtar i musikstudion med sin kontaktperson Carro.

Vad betyder Pride för dig?

För mig har kön har aldrig spelat någon roll. Jag har alltid varit intresserad av människor, oavsett kön. Och det är väl det som Pride betyder för mig, att jag vill fokusera på intresset och kärleken till en människa. Inte ett kön.

Brukar du fira Pride?

Jag var med i Pride-paraden mycket som tonåring. De flesta brukar vara utklädda till primadonnor, men jag var oftast utklädd till man. En gång klädde jag ut mig till Darin, för jag älskar hans musik. Men nu för tiden blir jag så trött av intryck, så jag brukar jag mest titta på Pride-paraden på TV:n. Jag brukar filma det och lägga ut på min Facebook. Det är en tradition jag har, för att informera och uppmärksamma andra.

Årets Pride-tema är ”Fira mångfalden”, vill du säga någonting om det?

Det finns alldeles för många länder här i världen där människor inte får vara sig själva. Att vi riktar uppmärksamheten dit tycker jag är fint. Jag vet många som har kommit och sökt asyl här i Sverige just på grund av att få vara fri i deras sexualitet. Jag känner mig så privilegierad att bo här i Sverige!

Lucas – “Din sexuella läggning är inte din identitet”

Lucas Nytida Haninge Nord, Pride

Lucas tycker om musik, att gå till gymmet och att titta på film tillsammans med filmgruppen på verksamheten.

Vad betyder Pride för dig?

Att bli accepterad för den man är. Vi är människor allihop.

Brukar du fira Pride?

Nej, jag firar inte Pride. Jag tycker att en parad tar fokus från vad pride ursprungligen står för. Att vara hbtq+-person är inte extremt, det är normalt. Jag uppmärksammar i stället Pride med information och samtal.

Hur önskar du att Pride uppmärksammas?

Jag vill inte att vi firar det, klär ut oss eller blandar in politik i frågan. Min önskan är att det ska vara självklart att man får tycka om vem man vill. Det handlar om kärlek och intresse för en annan människa, det är inte svårare än så. Jag gillar intressanta människor. Vad människorna har för kön är för mig irrelevant. Din sexuella läggning är inte din identitet.

Lyssna