Nyheter

På Lenagården har jag blivit snällare mot mig själv

kvinna sittande på säng, ansiktet ej med i bild
kvinna sittande på säng, ansiktet ej med i bild

Den första mars flyttar S hem till sin lägenhet efter ett år på Lenagårdens behandlingshem. Känslorna är blandade inför uppbrottet.

– Det blir inte lätt, de är så många människor som jag lärt känna här och som jag måste lämna, säger S.

Lenagården erbjuder strukturerade och evidensbaserade behandlingar för personer med psykisk problematik och tvångsbeteenden. I Vattholma, cirka 20 minuter från Uppsala, ligger det stora huset som är Lenagården i en vacker och lantlig natur. Hit kom S  efter att under en längre tid åkt in och ut i den slutna psykiatriska vården. Hon ville egentligen inte åka utan tyckte det kändes jobbigt.

– I dag är jag så himla glad att jag vågade flytta hit, det är så många saker som har blivit bättre, säger hon.

På Lenagården har S fått göra en utredning och har fått en diagnos som gör att det är lättare för henne att förstå varför hon har haft det så jobbigt.

– Jag har blivit snällare mot sig själv och är inte längre så dömande, säger S.

S som idag är 27 år har mått dåligt mer eller mindre sedan tonåren. Hon lyckades trots det ta sig igenom skolan men sedan blev livet allt tuffare och det blev svårt att klara jobb och vardag.

Tiden på Lenagården har varit både rolig och jobbig. Här finns elva personer i behandling. S säger att det kan vara lätt att påverkas och bli ledsen om det är andra som mår dåligt, men berättar också om vänskapen.

– Det bästa med Lenagården är grupperna och kontakten med de andra som bor här. Att kunna dela med sig och inspireras av varandra. Att se andras utveckling och steg framåt gör mig glad, säger S.

Fantastisk personal

Hennes särskilda kontaktperson på Lenagården har betytt oerhört mycket och varit ett stort stöd. S kommer att sakna henne när hon flyttar hem.

– Personalen här är fantastisk jag fattar inte att det orkar, de brinner verkligen, säger hon.

Men nu är som sagt uppbrottet nära. Den senaste månaden har hon varvat boendet på Lenagården med perioder hemma. En skidresa för hela gruppen, blev ett bra avslut på hennes vistelse.

På Lenagården har S lärt sig att hantera att hon kommer att ha både bra och dåliga dagar i sitt liv och att det vänder också när det är svårt och tungt.

När S  flyttar hem får hon boendestöd och hjälp med arbetsträning. Hemma finns också syskon och familj.

– Jag ångrar verkligen inte att jag åkte hit, men det kommer också att bli skönt att få landa hemma i min egen lägenhet.

Lyssna