Nyheter

Skarpnäcksgården satsar på fysisk aktivitet tillsammans med Gatans Lag

Dario och en deltagare

Shakil, placeringssamordnare på Skarpnäcksgården, och Dario, fystränare på Gatans Lag.

Varje tisdag anordnar Dario från Gatans Lag träningspass på Nytidas boende Skarpnäcksgården, med målet att avleda de boende från missbruk. ”Varje timme med träning blir en timme mindre med missbruk, minst!”, berättar Shakil, placeringssamordnare.

I Skarpnäck, en grönskande och naturnära del av Stockholm, ligger Nytidas boende Skarpnäcksgården. Här är hemlösa personer med missbruksproblem och samsjuklighet välkomna att bo, både under en kortare och längre tid.

– Vi jobbar väldigt relationsbyggande här, berättar Shakil, placeringssamordnare på Skarpnäcksgården. Med konstruktiva lösningar och avledande aktiviteter kommer vi långt.

Hög tolerans och lågaffektivt bemötande

Shakil är inne på sitt nionde år på Skarpnäcksgården och uppskattar relationerna med de som bor och besöker boendet, men också de arbetssätt som växt fram.

– Vi har en väldigt hög tolerans här, till skillnad från många andra boenden. Vi stänger inte ute en person som har droger på sig, är drogpåverkad eller hamnar i en konflikt – för på det sättet hjälper vi ingen. I stället möter vi personen med respekt, konstruktiva samtal och lösningar, och sätter upp en plan för vad vi kan göra för att det inte ska hända igen. Vi kallar det för lågaffektivt bemötande, och det är ett arbetssätt jag är väldigt stolt över.

Avledande aktiviteter för att främja hälsan

Med ett starkt arbetssätt som grund har Skarpnäcksgården valt att fokusera på fysiska aktiviteter. Både för att främja den fysiska och psykiska hälsan, men också för att avleda från missbruk.

– Varje dag erbjuder vi flera olika aktiviteter för att skifta fokus från missbruket till något annat, berättar Shakil. Vi märker en förändring i de boendes beteende direkt. Det minskar stress och oro, samtidigt som de blir mer lugna och närvarande.

I våras fick Shakil kontakt med Gatans Lag, en förening som satsar på fysisk aktivitet för personer som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap.

– Det blev självklart för oss att samarbeta, berättar Shakil.

Träningen ger ringar på vattnet

Varje tisdag kommer Dario, tränare på Gatans Lag, till Skarpnäcksgården och håller i gruppträning. Här jobbar han flitigt och målmedvetet med att skapa motivation och kraft hos de boende, med målet att kunna förändra deras livssituation.

– Jag kommer själv från en destruktiv livsstil och har genom Gatans Lag lyckats vända det, berättar Dario. Nu är jag utbildad tränare och är redan inne på mitt tredje år. Jag brinner för det här uppdraget, och vet vilka fördelar som finns med att röra på sig. Speciellt för de här människorna.

Träningspassen gynnar inte bara den fysiska hälsan, utan det ger också fler ringar på vattnet, berättar Dario.

– När du är fysiskt aktiv utsöndras både signalsubstanser och endorfiner, som gör att tiden efter träningstillfället också påverkas positivt. Mycket forskning tyder även på att träning minskar suget för substanser.

– Varje timme med Darios blir också en timme mindre med missbruk, minst, flikar Shakil in. Det är viktigt att komma ihåg.

Gemenskap och förbättrad självkänsla

Förutom hälsofördelar, så bidrar också träningen till gemenskap och en förbättrad självkänsla.

– Det är en stor skillnad på en deltagare före och efter ett pass, berättar Dario. Plötsligt känner de att de har klarat av någonting, fått bekräftelse på det och varit med i ett sammanhang. Vissa kommer också hit bara för att prata eller titta på, och det är också helt okej. På mina träningar kan alla känna sig accepterade och välkomna, precis som de är.

– Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med Gatans Lag, både här på Skarpnäcksgården men också på Nytida i stort, avslutar Shakil.

Lyssna