Nyheter

Nytida öppnar sin första dagliga verksamhet i Göteborg

tjej och kille på varsin sida om kvinnlig medarbetare sitter i soffa

Den 15 maj slås dörrarna upp till Gruvgatan, som är Nytidas första dagliga verksamhet i Göteborg. Verksamhetschefen Malin Moberg ser fram emot att välkomna deltagarna till den nya verksamheten och berättar om varför man har låtit bli att inreda några av rummen i huset.

I stadsdelen Högsbo i Västra Frölunda, cirka 20 minuter från Göteborgs central, ligger Gruvgatan som är Nytidas första dagliga verksamhet i Göteborg. Verksamheten vänder sig till personer med autismspektrumtillstånd eller intellektuell funktionsnedsättning. 

Verksamhetschefen Malin Morberg berättar att förberedelserna har varit i full gång sedan en tid tillbaka för att allt ska vara redo inför verksamhetsstart.

 – Det mesta är klart nu, det som återstår är att göra aktivitetsbeskrivningar med tillhörande mål på individ- och gruppnivå. De skapas när vi har kartlagt vad deltagarna som kommer till oss behöver för att få en meningsfull sysselsättning, berättar Malin.

Den som kommer till Gruvgatan möts av ljusa rymliga lokaler med ett stort rum i mitten och flera mindre runt omkring. Det större rummet är perfekt för gemensamma aktiviteter och samvaro, medan de mindre rummen passar bra för arbete som kräver koncentration och avskildhet. Runt om huset finns en stor altan med odlingsmöjligheter och en trädgård.

 – Vi har lämnat några av de mindre rummen tomma, så att de deltagare som börjar hos oss ska få möjlighet att vara med och påverka utformningen av rummen. Det har varit väldigt uppskattat av de som har varit på studiebesök hos oss, säger Malin.

Aktiviteterna som erbjuds på Nytidas dagliga verksamheter utformas alltid efter de deltagare som finns på enheten. Gruvgatan kommer att erbjuda olika aktiviteter utifrån de fem verksamhetsinriktningarna Jobb & Utbildning, Kultur & Skapande, Träning & Hälsa, Djur & Natur och Person & Relation. Deltagarna har också möjlighet att komma ut på praktik, både enskilt och i grupp.

– Vi har etablerat ett samarbete med Erikshjälpen, som är en second hand-butik som ligger alldeles i närheten här. I våra lokaler kommer vi bland annat ha en ateljé, en teater, en träningssal och olika former av workhops och samtalsgrupper. Ett närliggande gym erbjuder hundpromenader och hundyoga för deltagare som tycker om djur, berättar Malin. 

I närområdet ligger också naturreservatet Änggårdsberget med grillplatser, vandringsleder och vackra utsiktsplatser. Frölunda torg och Slottsskogen nås med bil på 5 minuter. Fredag den 12 maj är det öppet hus på Gruvgatan och den 15 maj är det dags för verksamhetsstart. – Det känns verkligen bra att få vara med och starta igång denna första dagliga verksamhet i Göteborg. Nytida har ett 60-tal dagliga verksamheter runt om i landet, så det är kul att vi nu finns representerade även här, avslutar Malin. 

Faktaruta

Verksamhetsinriktning

Jobb & utbildning, Kultur & Skapande, Träning & Hälsa, Djur & Natur och Person & Relation

Adress

Gruvgatan 19, 421 30 Västra Frölunda

Antal platser

30 st.

Verksamhetsstart

15 maj 2023

Köket på gruppbostaden Gruvgatan
Gemensamhetsutrymme
Verksamhetschef, Malin Morberg
Lyssna