Nytidas gruppboende Blå Villan i Lindesberg är en av fyra Nytidaenheter som stolt kan uppvisa 100 procent nöjda boende i 2024 års brukarundersökning från SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.
Blå Villan är ett gruppboende med sex platser för personer som på grund av sin funktionsnedsättning har stort behov av stöd.
– Vi har väldigt glada och nöjda boende, mycket tack vare de erfarna medarbetarna som jobbar bra ihop i arbetsgrupperna och lärt känna de boende väl, säger Anna Schmytzer, verksamhetschef för Nytidas LSS-boenden i Lindesberg. Hon hälsar välkommen till de ljusa och fräscha lokalerna i Blå Villan, där flera boende sitter tillsammans i köket och hälsar glatt när vi kommer in. Vi tittar också in i de lika fina utrymmena i intilliggande Lindebo. Båda boendena är vackert julpyntade och med en rofylld känsla i rummen.
Jenny, Cissi och Anna med Blå Villan till höger och Lindebo till vänster.
Goda resultat under flera år
– Vi är ett fint gäng här, både boende och medarbetare, och många har varit här långe. Stämningen är lugn och positiv, säger boendestödjaren Cissi Davidsson, som jobbat tolv år inom gruppboendena i staden.
Över lag så är de boende på Nytidas tre gruppboenden inom LSS i Lindesberg mycket nöjda med den omsorg och det bemötande de får av medarbetarna. De fina resultaten i brukarundersökningarna har stått sig över flera års tid. Här finns förutom Blå Villan också Rosa Villan med fem platser och Lindebo med sex platser, båda riktade till personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autismproblematik. De ligger nära varandra i centrala Lindesberg med gemensam chef och goda möjligheter till samarbete mellan medarbetarna.
Rutiner, balans och fingertoppskänsla
Cissi Davidsson och hennes kollega sedan många år, Jenny Jonsson, framhåller att tydliga rutiner och att alla i arbetsgruppen jobbar likadant och förutsägbart är en nyckel till nöjda boende.
– Vi jobbar ofta långa pass, vilket ger trygghet för de boende som ser oss under en längre tid. Då lär vi också känna dem bättre och kan se små tecken på förändringar i deras mående tidigt. Oftast känner vi igen signalerna och vet vad vi ska göra, om vi exempelvis behöver ringa sjuksköterskan eller hjälpa person som drar sig undan att komma ut lite mer, säger Cissi. Hon menar att det är en kombination av flera olika saker som behövs hos medarbetarna för att göra ett gott jobb och få de boende att trivas och må bra.
Det lilla som gör skillnad
– Att hitta balansen och personkemin i boendegruppen kan vara utmanande, men det är utmaningarna som är charmen med jobbet. Att hitta det lilla som gör skillnad, våga prova och möta glädjen hos de boende när vi lyckas. Man måste ha fingertoppskänsla och tycka att det är roligt att jobba med människor, ha rätt inställning och vara flexibel, förklarar Cissi.
Varje boende är en individ med olika behov, som det är viktigt att vara lyhörd för. Dagarna ska vara så bra som möjligt med de aktiviteter som var och en tycker om.
– Ibland kan det funka med aktivitet i grupp, ibland vill någon göra något på egen hand. Det gäller att hitta saker som passar alla, säger Jenny.
Bondgårdsbesök varje vecka
Flera av de boende deltar på Nytidas dagliga verksamhet i Lindesberg. En del är där varje vardag, andra några dagar i veckan. Allt beroende på egna önskemål och mående
– Den dagliga verksamheten samarbetar med en bondgård, som ägs av en av medarbetarna. Två dagar i veckan åker deltagarna ut till bondgården. Där finns höns, får och tjurar. Deltagarna hjälper till på gården, putsar ägg, hugger ved och utfodrar djuren. Det är en väldigt omtyckt och uppskattad aktivitet, inte minst kontakten med djuren, berättar Anna.
Att få leva sitt liv så som man vill och göra saker man tycker om är viktigt för alla. Den som har en funktionsnedsättning kan behöva extra stöd och hjälp för att det ska funka. Den möjligheten finns på Blå Villan, Nytidas övriga LSS-boenden och dagliga verksamhet i Lindesberg, tack vare de erfarna och engagerade medarbetarna.