Nyheter

Lugn men effektiv fysisk aktivitet på lantligt belägen gruppbostad

Sofia

Promenader, trädgårdsodling och djurskötsel är de vanligaste fysiska aktiviteterna på Nytida Klockargården i värmländska Väse. Runt boendet ligger både skog och fält, det finns fina promenadstråk i skogen, med både bär och svamp när det är säsong.

I det nybyggda boendets trädgård finns odlingskragar, där en del av de boende tycker om att odla grönsaker och blommor. På platsen låg tidigare en äldre gård och en del gamla hus har bevarats. Ett av dem har blivit hem för en liten flock svarta hönor och en tupp, som de boende hjälper till att mata och sköta. Hönorna har börjat värpa, så det går att plocka färska ägg till frukosten.

– Vi försöker framför allt motivera till promenader och att greja i trädgården. Vi jobbar för att få till fler aktiviteter där de boende rör på sig. Bland annat planerar vi utflykter där det ingår lättare vandringar. Vi märker att fysisk aktivitet har en mycket positiv effekt på de boendes fysiska och psykiska mående och inte minst sömnen, säger boendestödjaren Rose-Marie Werme.

Sofia, som bor på Klockaregården, svartklädd på asfalterad gång i bakgrund trädgård med röda pallkragar
Sofia är en av de boende som gillar att odla i trädgården.

Här hittar du alla Nytidas gruppboenden

Lyssna