Nyheter

Har du en kollega som dricker för mycket?

Två personer vid ett bord utomhus

Har du en kollega eller medarbetare på jobbet som du tror har problem med alkohol?

Att ha en person i sin omgivning eller på jobbet som dricker för mycket märks. Alla vet det och alla ser det men ingen vet vad man ska göra och det är svårt att prata om. Utan att märka det kan du bli medberoende och få egna problem.

Mellan 10-15 procent av alla vuxna lider av alkoholproblem i någon grad. Det är ca 600 000. Detta är lågt räkna eftersom mörkertalet är stort.  Kring varje person finns i snitt fyra närstående, plus en hel del arbetskollegor. Det blir minst tre miljoner människor – barn, familjemedlemmar och arbetskamrater som dagligen påverkas av en person med alkoholproblem.

Det kan ta tid och vara svårt att inse att ens arbetskamrat kanske har allvarliga problem med alkohol. Innan man erkänner detta för sig själv eller andra har det redan hänt alldeles för mycket. Om du är kollega har du säkert redan gjort massor för att hjälpa, tala tillrätta, kontrollera eller skydda personen. Men handen på hjärtat, har det blivit bättre?

Du blir medberoende utan att märka det

Under tiden du försöker täcka upp för eller se till att allt funkar på jobbet händer det något med dig själv. Du kanske går omkring med känslor av irritation, oro, besvikelse, stress eller frustration.

Du utvecklar långsamt ett medberoende och det skadar dig själv, psykiskt, fysiskt och känslomässigt.

Kontrollera checklistan till höger. Känner du igen dig i minst tre av dessa har du utvecklat ett medberoende.

Förnekar

Ett ord som är nära kopplat till alkoholism är förnekelse. Den som utvecklat ett beroende förminskar och förnekar sitt drickande på många olika sätt. ”Det är inte så farligt, inte så mycket eller bara ibland”. Personen har ofta en arsenal av olika ursäkter och förklaringar till varför hen dricker.

Förnekelsen drabbar arbetskamrater och chefer också. Kanske blir du tveksam och tror att du har fel. ”Han har ju problem med äktenskapet så det är inte så konstigt…”

Känner du igen dig?

Det behövs hjälp vid alkoholproblem

Enkelt uttryckt är det så här: Har en person börjat få problem på grund av sitt drickande så kommer det bara att bli värre. Det vet vi. Beroendesjukdomen är progressiv – den blir värre och konsekvenserna blir snabbt värre.

Ju förr du slutar fixa, täcka upp för, förminska problemet, rationalisera, kontrollera eller ställa tillrätta och istället låter den som dricker, känna vidden av sina egna konsekvenser – desto snabbare kan personen bli villig att ta emot hjälp – för hjälp behövs! Professionell hjälp.

Beroende är en sjukdom och det behövs vård – i någon form, samtal, terapi, behandling – under en period, deltid eller heltid.

Hjälp till arbetsgivare och medarbetaren

Det bästa du kan göra för att komma tillrätta med problemet och hjälpa din kollega är att be om hjälp.

Gå till din chef och berätta vad du vet. Din kollega behöver hjälp. Är du chef eller arbetsgivare; kontakta din HR-avdelning och be dem om stöd. Är du personalansvarig och behöver någon att rådfråga – Kontakta Provita Rehab – Vi har jobbat med beroende i över 30 år och har hjälp tusentals människor bli fria från sitt beroende. Vi har hjälpt många företag och arbetsgivare att komma tillrätta med medarbetare och kollegor som fått problem med alkohol.

Checklista är du medberoende

 • Litat på alla löften om att minska drickandet.
 • Hjälpt kollegan när hen blivit berusad på firmafest.
 • Gjort arbetsuppgifter som kollegan inte hunnit med.
 • Skyddat kollegan inför chefen.
 • Fått ändra planeringar med möten för att kollegan inte kunnat vara med.
 • Hämtat upp kollegan för att hen inte kan köra bil till jobbet.
 • Försökt prata med kollegan om att försöka dricka mindre.
 • Inte sagt sanningen till andra kollegor eller hens familj.

Du kanske också gjort detta?

 • Tillfälligt brutit kontakten?
 • Hotat att gå till chefen och berätta?
 • Hamnat i konflikt med kollegan?
 • Undvikit att samarbeta med kollegan?
 • Talat med andra kollegor om din arbetskamrat men på ett oschysst sätt?

Kontakta oss för hjälp!

Mer information om Provita rehab

Lyssna