Nyheter

Grattis Solhagaskolan, vinnare i Nytidas pepparkakskamp!

Solhagaskolans pepparkakshus

Det blev Solhagaskolan i Lödöse som tog hem segern i Nytidas pepparkakskamp 2023 med överlägset flest antal röster.

Grattis, säger vi till skolans rektor Maria Mossberg!

˗ Tack! Det känns särskilt roligt att våra elevers fina pepparkaksstad vann, eftersom det var deras egen idé och de gjort jobbet själva. Det är två tjejer, Alicia i åk 8 i anpassad grundskola och Sandra i åk 3 på anpassat gymnasium, som har gjort vårt bidrag. De blev överlyckliga när de fick veta att de vunnit, säger Maria.

˗ Alicia och Sandra är båda mycket djurintresserade och tillsammans nappade de på inbjudan till pepparkakskampen. Inom ramen för skolämnena estetisk verksamhet och hem- och konsumentkunskap har de bakat och byggt sin pepparkaksstad under två veckor, berättar Maria.

Staden är befolkad med många djur och människor. Här finns flera hus och en kyrka. Taken är täckta med snö i form av vit kristyr. Tomten med sina renar är på besök, vilket ger en fin julkänsla.

Priset i pepparkakskampen är en rolig aktivitet. Vad det blir kommer Solhagaskolan att bestämma tillsammans med Nytida.

Solhaga är en anpassad grund- och gymnasieskola som ligger i Lödöse i Lilla Edets kommun. Skolan har 17 platser och vänder sig till elever med autism eller autismliknande tillstånd och intellektuell funktionsnedsättning.

Läs mer om Solhagaskolan

Två stolta tjejer framför pepparkaksbygge

Alicia och Sandra som var med och skapade pepparkakshusen

Solhagaskolans pepparkakshus

Solhagaskolans vinnande pepparkaksbygge

Tre hedersomnämnanden

Tre bidrag i pepparkakskampen har fått hedersomnämnanden.

Horisontvägens pepparkakshus

Hedersomnämnande Kreativitet

Horisontvägen, med motiveringen: Genom att illustrera den dagliga verksamheten i miniatyr, har Horisontvägen lyckats förvandla det traditionella pepparkakshuset till ett detaljerat verktyg för storytelling som förtjänar ett hedersomnämnande för bästa kreativitet.

Familjehems pepparkaksbygge

Hedersomnämnanden Historia

Nytida familjehem, med motiveringen: Nytida Familjehems pepparkakståg förtjänar hedersomnämnandet för dess förmåga att berätta en historia om gemenskap och framåtanda, vilket fångas i dess kreativa design och tankeväckande dikt

Bräckevägens pepparkakshus

Hedersomnämnande Utseende

Bräckevägen med motiveringen: Ett pepparkakshus som utmärker sig med sin unika tornstruktur och lekfulla användning av färg och form. Detaljrikedomen, från de snirkliga fönsterkarmarna till de charmiga figurerna för oss på en resa in i mumintrollens äventyrliga värld.

Lyssna