Nyheter

Grattis Elsie – 40 år på jobbet!

Personer vid ett bord utanför en vit byggnad

I 40 år har Elsie Lundberg tagit cykeln till jobbet på Solängens Träningsboende – ett LSS-boende för ungdomar med autismdiagnos – i skånska Hammenhög.

 – Jag blir snart K-märkt! Fast det känns som jag börjar ett nytt jobb varje gång vi tar emot en ny omsorgstagare, säger hon.

Mycket har förändrats sedan Elsie Lundberg som 20-åring för första gången klev över tröskeln till Solängens träningsboende, byggd som lanthushållsskola, i det lilla samhället Hammenhög mellan Simrishamn och Ystad.

Samtidigt poängterar hon att kärnan i jobbet är sig väldigt likt – trots årtiondena som passerat och olika huvudmän för verksamheten.

– För oss som jobbar här gäller det att vara trygga vuxna Givande jobb nära hemmetzoch bygga tillit till våra omsorgstagare. Jag kör hårt på tider. Det är så viktigt att finnas där när man sagt det och att aldrig lova mer än man kan hålla, säger Elsie.

– Sedan är det bra att ha humor också och kunna vända saker till något positivt.

Givande jobb nära hemmet

Sina första 20 år på Solängen jobbade Elsie i köket. Sedan omorganiserades verksamheten och hon blev erbjuden den tjänst som boendestödjare som hon har kvar än idag.

Hur kommer det sig då att Elsie stannat så länge på Solängen? Tja, själv tror hon på en kombination av praktiska omständigheter – att boendet ligger bara 2,5 km från gården där hon bor – och att hon passar för jobbet som ger mycket tillbaka.

– Det känns ju väldigt fint när man ser att ungdomarna mår bra här och vi även kan stötta deras familjer. Jag brukar tänka att ungdomarna bara är några få år hos oss – så vad kan vi göra här och nu för att de ska få så mycket självförtroende och beröm som möjligt?

– Till exempel gjorde jag nyligen ett enkelt diplom till en tjej som bor här med fina ord om henne. Hon säger att hon läser det varje kväll. Det är sådana små saker som betyder så mycket.

Erfarenhet ger trygghet

Med 40 års rutin är Elsie förstås en stor tillgång i verksamheten och hennes erfarenhet ger trygghet för såväl omsorgstagare och närstående som kollegor på Solängen.

– Ofta kan ungdomarnas föräldrar känna sig ensamma och tro att deras svårigheter är unika – men så är det inte, jag har alltid sett det förut, de behöver inte skämmas, säger Elsie.

– Samtidigt måste jag också vara ödmjuk. Jag har inte facit på den enskilda omsorgstagaren, även om jag har 40 års erfarenhet. ”Hur vill du ha det? Du måste hjälpa mig – vi gör det tillsammans”, brukar jag säga. Och det är som att börja ett nytt jobb varje gång vi får en ny omsorgstagare hos oss. Det är nog därför de här 40 åren har gått så fort.

Fin uppvaktning

För att uppmärksamma jubileet blev Elsie uppvaktad av sin chef och kollegor med present och en härlig tårta.

– Jag blev så glad och överraskad! Jag har haft många kollegor under åren och det fantastiska är att man lär sig något nytt av varje person.

Lyssna