Sofie var på sitt första sommarkollo i somras och hon tyckte att allt var roligt. Redan innan kollo så längtade Sofie jättemycket och var bara lite nervös, mest för att hon inte kände någon ännu. Men under sommarkollo lärde Sofie känna massor med nya vänner och var sen inte alls nervös. Det bästa med kollo tycker Sofie är att få nya kompisar, att alla får vara sig själv och att få sova borta såklart.

– Att sova borta är inte alls läskigt.

På sommarkollo åkte Sofie på många roliga utflykter. De bästa var älgsafari, alpackavandring, laserdoom och att hälsa på en bondgård. På bondgården fick de leka med killingar, emuer och massa andra djur.

– Vi åkte också till skroten. Där hittade jag en sko, ett blått badkar, en grön och en orange gräsklippare som en deltagare tog med till gården och försökte laga. Jag hittade också en gul såg och en söndrig kickbike som jag sen spraymålade på gården.

På kollogården tycker Sofie mest om att göra batik, bada, pyssla, ha skattjakt med priser, se på film och leka kurragömma. Och kurragömma är Sofie jättebra på, en gång så hittade de inte henne på 30 minuter. Det slutade med att de som letade ropade ”nu får du komma fram”, och då hade Sofie redan smugit fram och satt sig i soffan, berättar Sofie. Fiskade grodyngel gjorde de också, tillsammans med en ledare och en kollokompis fångade de 38 stycken! Sofie lyckades fånga flest berättar hon glatt.

– Jag ville inte åka hem när kollo var slut, säger Sofie.

Modiga Sofie får hålla i en kungspython på en utflykt med helglägergruppen.

Sofie längtade tillbaka till kollo så fort hon kommit hem från sommarkollo. Men, turligt nog fick Sofie plats i en av helglägergrupperna och får nu åka på helgläger en gång i månaden. Där har bästa utflykten varit när de åkte till Tropikariet och Sofie fick hålla i en kungspython.

– En av ledarna vågade inte ens klappa den men jag hade ormen över axeln och runt nacken.

Nästa sommar vill Sofie åka på två veckors sommarkollo. Sofie rekommenderar absolut sommarkollo och helgläger till andra, samt säger att hon önskat att hon hittat Kasper kollo tidigare. Tur är ju att en kan åka på kollo upp till en är 30 år!

– Kasper kollo är bäst ingen protest! Avslutar Sofie.

Lyssna