Nyheter

Fars dag: Vuxen förebild viktig för unga

Danilio sitter på en sten med vattenfall i bakgrunden

Danilio Selin var ett busigt och struligt barn, i riskzonen för att hamna i fel sällskap. Idag är han en 35-årig tvåbarnspappa, kommunpolitiker och jobbar med IT på Arlanda. Ett exempel på att tidiga insatser och en trygg vuxen förebild ger resultat.

˗ Jag fick diagnosen ADHD med ”drag av Asperger”, som man sa på den tiden. Min mamma var ensamstående, klarade inte av situationen och behövde andrum. Via kommunen fick vi kontakt med Ungstöd, där Emil Wallgren blev min stödperson, berättar Danilio.

Ungstöd är grunden till det som idag är Nytidas öppenvård. Emil Wallgren startade företaget en gång i tiden och jobbar idag på Nytida som placeringssamordnare.

˗ Jag minns så väl första gången som jag träffade Emil, jag var i 10-årsåldern och gick i mellanstadiet. Vi åkte till McDonalds och jag beställde in massor med mat! ”Det där orkar du inte äta upp”, sa Emil. Och det gjorde jag förstås inte heller, säger Danilio med ett skratt.

Vuxen förebild

Efter det sågs Emil och Danilio ett par gånger i månaden och gjorde olika aktiviteter tillsammans. Emil var en trygg vuxen att lita på.

­ ˗ Han blev en vuxen förebild för mig och det betydde enormt mycket. Jag tror säkert det hindrade mig från att hamna i dåligt sällskap i det socioekonomiskt utsatta område jag växte upp i Upplands Väsby. Området har blivit än mer otryggt sedan dess, med drogförsäljning öppet på gatorna. Det känns skönt att ha flyttat därifrån.

Idag har Danilio ett bra liv med jobb och familj. Han har jobbat sedan han var 18 år, är gift sedan sju år tillbaka och har två barn, en dotter på två och ett halvt och en son på sex månader. Frun har även äldre barn, som har NPF-diagnos. Danilio är ledamot av kommunfullmäktige och socialnämnden för Moderaterna i Upplands Väsby kommun och hans egen och bonusbarnens diagnoser har gjort honom speciellt intresserad av barn- och ungdomsfrågorna i kommunpolitiken. Han har också suttit i utbildningsnämnden.

Slutade med medicinen

˗ Jag mår bra idag och har slutat med ADHD-medicinen, eftersom jag har ärftligt högt blodtryck som den kan påverka negativt. Jag vände mig till psykiatrin för att se om jag kunde få någon annan behandling, men de undersökte mig och förklarade mig för frisk. Jag har inte längre tillräckligt många markörer för en NPF-diagnos, även om jag fortfarande ha problem med att jag är glömsk och behöver tydlighet omkring mig, säger Danilio. Han har nu vänt sig till en KBT-terapeut för att se om det kan ge verktyg för att må ännu lite bättre.

Livet är fullbokat med familjen, jobbet som IT-tekniker hos SAS på Arlanda och kommunpolitiken. Datorer och IT är även ett fritidsintresse för Danilio, som också älskar att resa.

˗ Jag har varit i USA ett tiotal gånger och nästa är planerar jag en tur till Japan, ett land som jag är väldigt nyfiken på.

Men Emil Wallgren då? Finns han fortfarande kvar i Danilios liv?

˗ När jag var 21 och tog körkort, tog jag min BMW och åkte hem till Emil. Han kom ut, bekymrad: ”Är du i trubbel? Behöver du pengar?”. Jag skrattade och sa att jag bara ville hälsa. Sedan dess har vi hållit kontakten och hörts av sporadiskt. Känner på mig att vi ses snart, säger Danilio Selin.

Lyssna