Nyheter

Dagliga verksamheten Spånga Nord källsorterar och tar hand om skräp

Två personer hjälps åt att plocka skräp från trottoaren

Veckan på Nytidas dagliga verksamhet Spånga Nord inleds med att miljögruppen tar sin promenad för att slänga källsorterade sopor, lämna pant och plocka skräp i området. På köpet får deltagarna en lång och trevlig promenad.

Gruppen består av Vincent, Robert, Saham, Nimet och Susan. Tillsammans med Mattias som är coach på Spånga Nord ansvarar de för att ta hand om soporna som de källsorterar på verksamheten. De plockar också skräp i närområdet.

Denna måndag är dock Susan upptagen av att baka muffins. Men de övriga tar sig an uppgiften. Soporna är sorterade i vita plastlådor som är märkta med bild och text. En för glas, en för kartong, en för plats, en för pantburkar och en för metall. Mattias hämtar svarta sopsäckar och Nimet plockar fram ett par tunna plasthandskar, tillsammans med Vincent hjälps det åt att flytta skräpet från lådorna till säckarna. I dag blir det en säck för kartonger och en för plast och så en påse med burkar som ska pantas i affären. Efter promenaden ska de rengöra lådorna.

Ute möter en strålande vårsol och Robert tar en klunk kaffe ur termosmuggen han bär med sig. Tillsammans vandrar gänget bort mot den gröna återvinningsstationen som ligger alldeles i närheten. Där hjälps de åt att tömma skräpet i rätt behållare, den för plast och den för kartong.

Mycket skratt och skoj

Tyvärr är det inte så rent och fint runt omkring. Här ligger skräp slängt på marken: målarfärg, en pensel, tomma snabbmatskartonger och till med en oöppnad påse med möglig potatis.

– Potatisen kan du äta, säger Robert till Mattias.

– Nej jag ska ju äta spagetti med kalsonger, svarar Mattias och båda skrattar. 

Under promenaden skojar Robert, Mattias och Vincent glatt och mycket med varandra och de skrattar ofta. Både Vincent och Mattias har en förälder med italienskt ursprung, då och då byter de språk och pratar italienska med varandra.

– Jag ska hälsa på min farmor i Italien i sommar, berättar Vincent.

Samlar skräp

Medan killarna får varsin skräpplockare ur Mattias röda ryggsäck och sopsäckarna plockas ner för att återanvändas nästa vecka, har Saham gått i förväg mot affären. Där ska hon lämna pantburkarna.  

Med hjälp av varsin skräpplockare, en lång pinne med en tång i botten, plockar de upp godispapper, kartongbitar, en plaskhandske och annat som andra har slängt på marken. Skräpet samlar Mattias i en papperspåse.

Nästan framme vid torget plockar Robert upp ett tomt cigarettpaket från marken.

– Tänk att de slängde på marken fast det finns en papperskorg precis framför dem, säger han och pekar på den svarta papperskorgen bara ett par meter bort.

32 kronor i pant och nybakade muffins

Utanför affären vid Spånga centrum sitter Saham på en bänk i solen och väntar.  

– Trettiotvå kronor, säger hon och överlämnar pengarna för panten till Mattias.

Vid torget passar Mattias också på att slänga skräppåsen innan de promenerar tillbaka till Spånga Nords daglig verksamhet genom villakvarteren.

Väl inne på verksamhetens igen doftar det nybakat. Det är Susans chokladmuffins som nu är färdiga och smakar extra gott efter promenaden!

Mattias i svart jacka, Vincent i jeansjacka med svart sopsäck mellan sig återvinningskärl i bakgrund
Mattias och Vincent tömmer sopor.
två män med skräpplockare tar upp skräp från marken
Mattias och Robert plockar skräp på marken.
Man slänger påse  i papperskorg
Det insamlade skräpet slängs innan det är tid att gå tillbaka.

Här hittar du alla Nytidas dagliga verksamheter

Lyssna