Nyheter

Clowner populära gäster på Nytida Järva VIPs skoljogg

Ett barn springer medan en vuxen gör stora såpbubblor

Nytidas skola Järva VIP som under många år har deltagit i Skoljoggen fick i år besök av arrangörerna Skolidrottsförbundet. Med sig hade de två clowner som snabbt blev populära bland skolans elever.

– Vi valde att besöka Nytida Järva VIP i år bland annat för att vi tycker det är intressant att de har involverat eleverna i förberedelserna av Skoljoggen. I år har vi också satsat extra för att få med fler särskolor. Vi vill ju nå alla barn i Sverige, säger Malin som kommer från Skolidrottsförbundet.

Några av de elever som har varit med och förberett dagen är Rebecka, Isak och Hans-Erik, som alla går i klass B3 i gymnasiesärskolan. Nu väntar de ute på Skinnaråsens idrottsplats, mittemot Järva VIP skolan, på att de andra eleverna ska komma så att Skoljoggen kan börja.

Rebecka berättar att hon ska vara med och leda uppvärmningen. Hemma tränar hon att gå på löpbandet och så spelar hon innebandy.

– För att det är bra att träna, säger hon.

I dag kan eleverna välja tre banor, den kortaste på 300 meter och den längsta är drygt två kilometer. Alla tre kommer att välja den längsta.

Clownerna väcker uppmärksamhet

Idrottsplatsen fylls på av allt fler elever och medarbetare från skolan. Och lite från ingenstans kommer de två clownerna. Genast väcker de uppmärksamhet. Ringar, käglor, paraply och inte minst stora, stora såpbubblor är spännande för både de yngre och äldre eleverna.

Efter en stund börjar uppvärmningen i form av Zumba. Ur högtalarna hörs Laleh sjunga ”Bara vara mig själv” och stämningen är på topp. Zumba är något eleverna är vana vid. Jimena som är med och leder passet berättar att hon har Zumba-lektion varje tisdag.

– Eleverna älskar det, jag har hört att det är den bästa lektionen på hela veckan, säger hon.

Så är det dags att ge sig iväg på allt från en joggingtur runt idrottsplatsen till den längre skogsrundan. Rektor Marina Smeds står vid starten och hejar på.

Medalj till alla

Alla som deltar får en medalj runt halsen, festis och riskakor och som en extra present en gymnastikpåse från Skolidrottsförbundet.

Så kommer gänget som sprungit långa rundan tillbaka med en trött clown i släptåg. De är nöjda med sin insats.

– Det gick bra och clownen var med oss, säger Isak och gör high five.

Och innan clownerna försvinner får de tre vännerna också tillsammans med rektor testa på att bygga en pyramid.

Fakta om Skoljoggen:

Skoljoggen arrangeras av Skolidrottsförbundet, i år för 38:e gången, strax över 1100 skolor medverkar 2020. Elever från förskoleklass till gymnasiet är välkomna att delta. Skolorna bestämmer själva hur de ska utforma sin egen skoljogg. Clowner utan gränser är i år förmånstagare för Skoljoggen och därför fick Järva VIP även besök av clownerna.

Lyssna