Nyheter

Aktiviteter inom sex olika inriktningar på nyöppnade Gruvgatan

Tre personer sjunger och spelar instrument

I maj öppnades Gruvgatan – Nytidas första dagliga verksamhet i Göteborg. Med engagerad personal och en bredd av aktiviteter kan varje deltagares mål och intressen mötas.

– Uppstarten har varit väldigt lyckad, berättar Hanna, samordnare på Gruvgatan och nyexaminerad socionom. Även om vi fortfarande testar oss fram så har vi redan ett bra resultat med nöjda deltagare. Just nu har vi 14 deltagare, men plats för 24.

Gruvgatan vänder sig till personer med autismspektrumtillstånd eller intellektuell funktionsnedsättning, liksom alla Nytidas dagliga verksamheter runt om i landet. Här erbjuds meningsfulla sysselsättningar med målet att hitta motivationen hos varje deltagare.

– Vi har sådan tur här, för personalen har redan en stor kunskap inom de sysselsättningar och aktiviteter vi erbjuder. Förutom kunskapsspridning, så bidrar det också till den genuina och härliga stämningen som vi har här, säger Hanna.

Aktiviteter finns inom sex olika inriktningar: Musik & Kultur, Teater & Drama, Jobb & Utbildning, Sport & Fritid, Djur & Natur och Person & Relation.

Rutiner och frivillighet

En typisk dag på Gruvgatan börjar alltid med en kravlös timme bestående av kaffe, frukt och en incheckning hur alla mår. Här ges också tillfälle att sätta ett tydligt schema för dagen med sin coach, för den som vill. Därefter är det morgonsamling där datum, namnsdag och annan aktuell information eller händelse tas upp.

– Vi är väldigt många musikintresserade här, så varje morgonsamling brukar övergå till en allsång med instrument och sång, berättar Hanna. Ett fantastiskt sätt att starta dagen på!

Sedan är det dags för de dagliga sysselsättningarna. Varje dag erbjuds två olika aktiviteter, utifrån Gruvgatans sex olika inriktningar.

– Allt bygger på frivillighet och intresse här. Även om det alltid finns personliga mål och delmål att jobba mot, så är det alltid okej att ändra sig. Det finns också alltid utrymme att vara själv, och vi har många små rum tillgängliga om man vill vara ifred.

Matlagning, bakning och odling

Utöver de dagliga aktiviteterna har Gruvgatan också stående aktiviteter som dagliga promenader, högläsning och ”veckans tecken” med målet att lära sig teckenspråk. Efter ett stort visat intresse för mat och bak, och med målet att kunna laga mat och baka själva, så har stående dagar för det också lagts in i schemat. På torsdagar är det matlagning och på fredagar är det bakning.

– Idag gjorde vi spaghetti med köttfärssås och imorgon blir det vit kladdkaka med blåbär, berättar Hanna. Vi brukar ha tre recept som vi cirkulerar med under en period, så att deltagarna lär sig receptet ordentligt och kan säga att de faktiskt kan laga en viss sak.

Under sommaren har deltagarna också odlat i trädgården, för att använda sig av skörden i köket.

– Vi har bland annat odlat tomater och morötter som vi har gjort tomatsås på, och rabarber som vi gjort rabarberpaj av.

Samarbete med Erikshjälpen och “Nytida Gruvan Productions”

Ett annat mål som finns för deltagarna är att komma ut i arbetslivet. Det har resulterat i ett samarbete med Erikshjälpen, en barnrättsorganisation med en ideell second hand-verksamhet, där flera deltagare nu praktiserar.

– De är så stolta när de har varit där, med känslan att de har hjälpt någon annan, berättar Hanna.

Till det har verksamheten också startat ett projekt vid namn “Nytida Gruvan Productions”. Det innebär att de samlar in och tar emot trasiga och slitna föremål, som de tillsammans reparerar och skänker till Erikshjälpen där de kan säljas.

– Det är främst instrument, men också möbler och prylar. På varje föremål sätter vi på ett litet klistermärke där det står “Nytida Gruvan Productions”, som en i personalen har designat.

Gruvgatan ser fram emot fler samarbeten med företag som kan erbjuda praktik och arbetsträning, som kan ta hänsyn till andra deltagares intressen – då individuella intressen är ett centralt fokusområde inom Nytidas verksamheter.

Hanna, samordnare på Gruvgatan.

Läs mer om Gruvgatan

Lyssna