Nyheter

Vi hyllar olikheter och rockar sockorna!

Flera par fötter som alla har omatchande strumpor

Vi på Nytida hyllar olikheter och alla människors lika värde varje dag.

Det gör vi bland annat genom att lyfta fram våra styrkor och intressen i bild, tecken eller skrift. Då kan vi se vad varje person gillar, tycker om och diggar – och vad man är bra på. Ibland har vi samma intressen – ibland olika, och ibland ser vi att vi är helt unika eller kanske väldigt lika. Det känns väldigt roligt att kunde göra mer av det man är bra på och när vi lyfter fram det som intresserar oss kan det svåra bli lite enklare. Varje individ bidrar med personlighet, styrkor och intressen och skapar en härlig färgrik vardag på Nytida.

Ibland får vi höra att vissa aktiviteter är omöjliga att genomföra i grupp, men vi vågar ibland prova det omöjliga. Ett exempel är gruppjympa på ett boende, där man inte trodde det var möjligt. Men genom att se alla personers olika styrkor och behov av tydlighet kunde vi skapa instruktioner med bild, text, föremål som tydligt visade vad vi skulle göra och gav förutsägbarhet. Miljön anpassades och indelades i rutor och med pausmöjlighet. Istället för att se på det som var svårt började vi med att kartlägga alla styrkor och tittade enbart på det som individen är bra på. Då kunde vi bygga på det och skapa en gemensam aktivitet som blev lyckad!

I vardagen brukar vi har likadana strumpor på oss, men i dag har vi olika strumpor. Det har vi för att visa, att vi varje dag står upp för alla olika människors rätt att finnas och att bemötas respektfullt samt att vi finns här för alla de olika människor som vistas hos oss.

Vi påminner varandra att alla människors värde är lika – att det skapar en färgrik vardag och gör att vi aldrig har tråkigt. Det hyllar vi i dag med olika strumpor och i vår vardag med ett bemötande som är anpassat efter var och en.

Lyssna