hGruppbostad

Entreprenad
LSS 9§9
Vuxna
Aspergers, Autism, Downs syndrom
6

LSS-gruppbostad i Västerbotten

Fruktvägen är en LSS-gruppbostad för dig med Aspergers syndrom, autism, demens, Downs syndrom. De som bor på Fruktvägens gruppboende är lite äldre och flera är pensionärer.

Hos oss ska det vara enkelt att bo och leva. Du ska trivas hos oss och vi vill att du ska känna att du kan påverka din livssituation. När du flyttar in på Fruktvägen får du en egen stödperson som bland annat ansvarar för genomförandeplanen och hjälper till med att bland annat boka taxi, läkarbesök, med mera. Är du under sextiofem år finns anpassade arbetsplatser inom daglig verksamhet.

Aktiviteter

Fruktvägen har ett speciellt aktivitetsombud som planerar aktiviteter och fritid, och gör det tillsammans med dig och övriga boende.

Fredagskväll är biokväll med till exempel snacks. Myskväll har vi på lördagskvällen. Varje vecka ordnar vi bingo. En dag i veckan är det återkommande besök på en pensionärsförening kallad Guldklubben. Några av de boende har stående besök på badhus med personal. På onsdagskvällar finns möjlighet för de som önskar att besöka kyrkans kvällsverksamhet Blå träffen. Den som vill kan också besöka kommunens Omsorgsklubb på torsdagskvällar.

Varje vecka har vi inomhusaktiviteter, där du är med och bestämmer vad du vill göra. Det kan vara bland annat gemensamma TV-kvällar och pyssel av olika slag. Utomhus ordnar vi aktiviteter, både spontana och planerade som café-besök, besök i kyrkan eller promenader. Under några sommardagar tar vi semester med vår minibuss.

Måltider

Du väljer om du vill äta på egen hand eller tillsammans med andra. Maten tillreds i det gemensamma köket. Den som vill laga mat själv, gör det ensam eller med stöd av personal. Maten är anpassad för våra boende, som är lite äldre. Det innebär att vi lagar väldigt mycket klassisk husmanskost. Vi satsar på att laga näringsriktig och god mat från grunden, bara i undantagsfall använder vi halvfabrikat.

Måltidsombud finns på enheten som ansvarar för att, i samråd med dig och de andra boende, planera i femveckorsperioder. Var femte vecka utvärderas kosten och vi gör justeringar om det behövs.

Anhörigträff

Vi anordnar anhörigträffar två gånger per år. På försommaren brukar vi äta tillsammans och då presenteras de vikarier som ska arbeta den kommande sommaren. Vid jul brukar vi anordna en träff med glögg och pepparkakor. Även legala företrädare inbjuds alltid. Varje år genomför vi en undersökning för boende och en för anhöriga. Resultatet av dessa används för att utveckla våra verksamheter.

Stäng
Visa hela beskrivningen

Mer information om Fruktvägen

Fruktvägens gruppbostad ligger på ett och samma bostadsplan. Du bor i en ljus lägenhet på cirka 35 kvadratmeter. Den har ett stort rum som även kan utrustas med trinettkök, om du vill. Du har ett stort badrum där du väljer mellan att ha dusch eller badkar. Behöver du hjälpmedel, till exempel höj- och sänkbar säng eller taklyft, ordnas detta i samråd med kommunens arbetsterapeut eller sjukgymnast. På boendet finns trygghetslarm. Kramplarm kan installeras vid behov.

På våra gemensamma ytor kan du äta tillsammans med andra, här finns också soffor, TV, med mera. I hallen har vi ett stort, trivsamt akvarium. Vi har en gemensam tvättstuga. Utomhus finns en gemensam altan och en stor, lummig gård med både växthus och trädgårdsland.

Omgivningar

På promenadavstånd finns ett större friluftsområde, Bölesholmarna, som ligger vid älven och är lämpligt för rekreation och bad. Vårt boende ligger i ett bostadsområde med framförallt småhus. I anslutning till gruppboendet ligger även en fotbollsplan och ishockeyplan. Det är också nära till Röbäcks friluftsområden. Området kring Fruktvägen är trevligt att promenera i. Terrängen runt gruppbostaden är flack och lämplig för cykelturer.

Kommunikationer och service

Utanför gruppbostaden finns parkeringsplats. Till närmaste busshållplats är det cirka trehundra meter. Bussarna går regelbundet varje dag och det finns många busslinjer. Till Umeå centrum är det cirka fem kilometer.

Cirka 100 meter från gruppboendet finns livsmedelsbutik. Till närmaste större centrum med frisör, fler butiker, bank, café, med mera, är det cirka två kilometer i väldigt lätt terräng.

I Nytida arbetar vi efter en gemensam pedagogik och med en samsyn kring grundläggande arbets- och förhållningssätt. Vi kallar det Nytidas ramverk för pedagogik. Det består av fem begrepp, eller pusselbitar: tillgänglighet, bemötande, motivation, samarbete och helhetssyn.Vi sätter ihop dessa pusselbitar så att det passar den enskilde personen. Det kallar vi personlig pedagogik.

Läs mer om Nytidas ramverk för pedagogik

På Fruktvägen finns cirka 16 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har erfarenhet och kunskap för att arbeta med målgruppen. De har relevant utbildning inom social omsorg i form av till exempel omvårdnadsprogram, KY-utbildning inom social omsorg eller socionomutbildning. Till boendet är kommunens sjuksköterskepatrull, arbetsterapeut och sjukgymnast kopplade. Under kvällar och helger finns kvälls- och nattpatrull att tillgå.

Via vår egen utbildningsorganisation Lära erbjuder vi internutbildningar för våra medarbetare, till exempel inom diagnoser, lågaffektivt bemötande och motiverande samtal. Lära erbjuder även introduktionsutbildningar samt utbildningar i arbetsmiljö, kost och näring och annat som rör den dagliga verksamheten. Alla våra chefer genomgår ett ledarprogram. Via Lära kan medarbetarna också, vid behov, få handledning för att lösa en specifik pedagogisk utmaning.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Almega Tjänsteföretagen med flera olika fackförbund.