Nyheter

Terapihunden Selma uträttar underverk

Sanna och Selma framför Thamsptorp stora vita hus

I västra Sverige har Nytida en speciell fyrbent glädjespridare. Terapihunden Selma uträttar små underverk med sin vänliga bruna blick och varma nos. Tillsammans med sin förare Sanna Ericsson arbetar Selma bland annat på psykiatriboendet Thamstorp i Västergötland där vi följde dem en dag. Den 29-30 mars kan du träffa Sanna och Selma på konferensen Vuxna och Psykisk Hälsa i Stockholm, där Nytida är utställare.

När Sanna och Selma kommer in i den ståtliga entréhallen på den gamla herrgården, möts de av glada rop och utsträckta händer. Alla vill klappa Selma och hälsa, några vill ha blöta hundpussar. Det märks att besöket är uppskattat.

6-åriga springer spanieln Selma blev färdig terapihund i slutet av 2015. Innan dess var hon besökshund, men efter examen på Svenska Terapihundskolan har hon gått ett steg längre.

─ Vi arbetar framförallt med att bygga förtroende. Men Selma kan också ge stöd i rehabilitering, som att öva finmotorik och rörelseförmåga genom olika övningar. Att öva tillsammans med en hund ökar motivationen och underlättar framsteg, säger Sanna.

En av de boende på Thamstorp vill gärna gå en runda med Selma i parken. Han lånar Selmas hjärtformade godisburk av Sanna och ger sin kompis några godbitar. Under promenaden berättar han att Selma hjälpt honom må bättre. Tidigare klarade han inte gå ut på grund av ångest, nu är de ute på promenad ett par gånger i veckan. Han har till och med varit på bandy tillsammans med Selma och har bett att hon ska följa med till ett kommande tandläkarbesök, vilket Sanna hjälpt till att ordna med tandläkarmottagningen.

─ Selma blir både en trygghet för och hjälper till att aktivera personer som annars är socialt isolerade. Hon har hjälpt flera personer med psykiatrisk problematik och funktionsnedsättning att bryta sin isolering och börja umgås i grupp. Vi besöker en del personer regelbundet i deras hem och det är veckans höjdpunkt för dem som lever ensamma, berättar Sanna.

Sanna och Semla i ett av rummen på Thamstorp

Fotnot: I Nytida finns ytterligare en terapihund, Figge, som arbetar på gruppboenden i Lerum med sin förare Maria Larm. Dessutom en besökshund, Dima, som tillsammans med matte Anneli arbetar inom Anemon personlig assistans i Stockholm.

Vuxna och Psykisk Hälsa

Lyssna