Missbruksproblematik förekommer överallt i samhället, även inom LSS-verksamhet. Samtidigt saknar medarbetare inom LSS ofta kunskap om problematiken. Det finns dock en hel del som medarbetarna kan göra, anser Ketil Lundbekk, utbildare och handledare på Lära.
När det förekommer missbruk på en LSS-enhet, ställs medarbetarna inför en rad utmaningar och kan känna sig maktlösa. De får inte ägna sig åt behandling, det är hälso- och sjukvårdens uppgift, Men behandling och LSS-medarbetarnas bemötande går hand i hand och det finns mycket som medarbetarna kan göra för att hjälpa och stötta personen som missbrukar.
Vad kan medarbetarna göra?
Hur kan LSS-personalen bäst stödja en boende som missbrukar? Ketil Lundbekk menar att personalen kan göra väldigt bra insatser och ger tre tips:
- Se till att personen kommer i väg till sin behandling. Var samordnare och talesperson för den boende och ”utbilda” behandlarna om personens problematik. En god relation är grunden, utan det kommer man ingenstans. Ha goda bemötandeplaner, kom överens om vad kan vi göra för att förebygga missbruk, vad vi gör om personen försvinner i väg, hur kan vi hjälpa till att bryta missbruket? Hur gör vi före – under – efter en missbruksepisod?
- En god relation är grunden, utan det kommer man ingenstans. Ha goda bemötandeplaner, kom överens om vad kan vi göra för att förebygga missbruk, vad vi gör om personen försvinner i väg, hur kan vi hjälpa till att bryta missbruket? Hur gör vi före – under – efter en missbruksepisod?
- Vad är det som saknas i personens liv som gör att hen missbrukar? Tänk över hur vi är pedagoger, vilken sysselsättning personen behöver och vad hen mår bra av att göra. Fyll livet med det som är roligt och meningsfullt. Förebygg genom att skapa en vardag där missbruket inte blir det viktiga.
Webinar: Så kan vi hantera missbruk inom LSS
Missbruk är ett växande problem inom LSS. I vårt webbinar går vi igenom utmaningar, tips och råd.