Nytida har dagliga verksamheter med ett spelfokus för att nå personer som är isolerade hemma. Det kan göra stor skillnad för en person att få komma hemifrån och träffa andra som delar samma intressen. Här berättar en av Nytidas medarbetare mer.

När vänskaperna plötsligt går från att vara fysiska i träffar där man går ut och spelar fotboll så kanske man istället träffas online och spelar CS. Som ett sätt att matcha det och hinna med, och att få nå personerna som är isolerade så har vi skapat ett “spelfokus”. Då har vi brädspel, tv-spel, rollspel, datorspel, ja allt möjligt.

Ju mer de får träna på det sociala och komma hemifrån och göra saker och visa att det funkar, desto tryggare blir de och desto mer vågar de utmana sig själva. Det kan göra stor skillnad för en person att faktiskt få komma iväg och träffa likasinnade på enheter.

– En kille som jag har jobbar med, hade inte kommit hemifrån på två år innan han kom hit. Vad jag gjorde var att jag först mötte honom i hemmet. Han sa inte någonting själv, jag tror knappt att han kollade på mig då, för det var så svårt. Till slut satt vi där och spelade ett spel som heter Terraria tillsammans, ett tag och jag frågade honom hur han känner om att komma till enheten, och då sa han ja. Han har nu vågat prata med några av dem i gruppen till och med. Inga vänner utanför än, men det gör ändå jättestor skillnad att få träffa personer när man annars bara träffar sin familj och sin hund till exempel. Att man verkligen får dem att känna en sann motivation till att göra något annat och växa i livet. Det är väldigt häftigt. Det har man med sig som en boost som man tänker på lite då och då.

Lyssna