Nyheter

På Gottröra HVB ger aktivitet och kreativitet lugn till tjejer med missbruk

Nytidas behandlingshem Gottröra HVB i Rimbo erbjuder stöd för unga tjejer i åldern 15-20 år, med fokus på missbruksproblematik och beteendeproblematik. Kreativt skapande och fysisk aktivitet är delar i tjejernas vardag som ger lugn och dämpar ångest.

Gottröra HVB ligger lugnt och lantligt i ett mysigt falurött hus, där den nyrenoverade inomhusmiljön bidrar till en trygg och trivsam vistelse. Här finns plats för sju tjejer och behandlingshemmet kan ta emot nya placeringar snabbt och med kort varsel.

Tre ungdomar sitter på ett trädäck

– Våra insatser är anpassade för just den här målgruppen. Vi har ett erfaret team av behandlare som arbetar med individuella vårdplaner utifrån en rad olika behandlingsmetoder, exempelvis återfallsbehandling, ART (Aggression Replacement Training) och hela eller delar av KRIM (kriminalitet som livvstil). Vi använder oss också av MI (Motiverande Intervju) för att stärka motivationen och främja positiva beteendeförändringar, berättar verksamhetschef Leila Silva och samordnare Ali Mohammadi.

Motivation och relationer

– Vi arbetar aktivt med motivationsskapande insatser och relationsbyggande för att få ungdomarna att själva komma till insikt om sin situation och behovet av förändring. Motivationen måste finnas för att nå framgång i behandlingen.

Förutsägbarhet och delaktighet i vardagen är också viktigt för att nå framgång. Varje dag på Gottröra HVB inleds med ett morgonmöte där medarbetarna går igenom dagens schema tillsammans med ungdomarna.

– På schemat står bland annat fysisk aktivitet och skapande verksamhet. Vi ser att både fysisk aktivitet och möjligheten att få vara kreativ och varva ned skapar lugn och minskar den ångest som ofta är kopplad till missbruk. När tjejerna får sätta sig ner med målning, pärlor eller annat kreativt material, blir de lugnare och kan hålla på länge.

Meditation och avslappning

– Vi erbjuder även meditation eller avslappningsövningar på kvällen för att främja en lugn avslutning på dagen. Vi avslutar med kvällsmöten, bland annat för att reflektera över dagen, spegla varandra och göra riskbedömningar vid behov, säger Ali.

Varje onsdag hålls ett husmöte enligt Nytidas mall för att ge alla möjlighet till inflytande i vardagen. Dessutom har varje ungdom en egen tvätt- och matlagningsdag som dem utför med stöd av personal.

Kontakten med ungdomarnas vårdnadshavare, skola och handläggare är också en viktig del.

– Vi arbetar med noggrann matchning för att säkerställa rätt stöd och att våra åtaganden gentemot socialtjänst och vårdnadshavare uppfylls. Förutom den avtalade månadsrapporten har vi infört veckorapporter för ökad transparens och delaktighet, avslutar Leila Silva.

Läs mer om Gottröra behandlingshem

Lyssna