Många personer med beroendeproblematik och samtidiga psykiatriska tillstånd faller mellan stolarna i behandlingsystemet. Det är en fråga som just nu uppmärksammas på nationell nivå. Nytida Lenagården i Vattholma norr om Uppsala kan nu ta emot och behandla personer med samsjuklighet inom beroende och psykiatrisk problematik.
Forskning visar att mellan 50 och 80 procent av personer med beroendeproblem också har minst ett psykiatriskt tillstånd. Eftersom behandlingarna av beroende respektive psykisk sjukdom vanligen är uppdelade på olika huvudmän, är det svårt att få till en samordnad behandling. Det diskuteras just nu nationellt med målet att få till en bättre helhetslösning.
˗ På Lenagården har vi haft klienter som vi behandlat för psykiatrisk problematik, där det också framkommit att de även haft beroendeproblem. Det har vi tidigare inte kunnat behandla, utan klienterna har slussats vidare till beroendebehandling någon annan stans. Där har de i sin tur inte haft möjlighet att få behandling för sin psykiska sjukdom, säger Susanna de Connick, verksamhetschef på Lenagården.
Möjlighet till helhetsbehandling
Att på detta sätt skickas runt i vårdapparaten kan kännas svårt och jobbigt för redan utsatta personer. Men nu har Lenagården utökat tillstånd från IVO och kan behandla hela problematiken kring psykisk sjukdom och beroende.
”Vi är stolta att nu kunna erbjuda en trygg och anpassad behandling där både beroende och underliggande svårigheter tas på allvar. Vi tror på vikten av att skapa individuella KBT-analyser där skadligt drog-/alkoholbruk kan betraktas som ett icke-hjälpsamt sätt för klienten att försöka hantera svåra känslor och tankar. En viktig del av jobbet blir därför att pröva nya, mer hjälpsamma färdigheter och strategier,” skriver Lenagården på sin hemsida.
˗ Ibland finns även en funktionsnedsättning med i bilden och de olika diagnoserna förvärrar varandra. Vi är vana att arbeta även med det och kunna erbjuda en behandling som tar hänsyn till helheten i en stabil och stöttande miljö, där klienten får möjlighet att bygga en trygg väg till återhämtning, säger Susanna de Connick.
Kompetenshöjning och rutiner på plats
Under hösten och våren har flertalet av Lenagårdens medarbetare fått kompletterande utbildning för sitt nya utökade uppdrag. De beprövade behandlingsmetoder som redan finns på plats har kompletterats med bland annat återfallsprevention. Dessutom tar man hjälp av en extern handledare med specialistkompetens inom beroendevård.
˗ Vi har fått rutiner och riktlinjer på plats och är i full gång med att behandla klienter enligt det nya konceptet. Medarbetarna tycker att det är spännande och lärorikt att ta sig an utmaningen, avslutar Susanna de Connick.

