Nyheter

Nu blir Dallotsen till ett SÄBO

Efter en tids avvecklad verksamhet blir Dallotsen nu till ett SÄBO – ett hem för personer med psykisk funktionsnedsättning. Målet är att erbjuda långsiktiga boendelösningar och ökad livskvalitet, i en lugn och kreativ miljö.

Precis intill Dalälven i Dalarna ligger Dallotsen, ett särskilt boende för vuxna personer med psykisk funktionsnedsättning. Här erbjuds individuellt stöd, vård, omsorg och tillsyn för att vardagen ska fungera.

– Det är ett lugnt och familjärt boende, och miljön här omkring är nästan lite troll-liknande, på ett bra sätt, berättar Therese, enhetschef på Dallotsen.

– Många liknar Dallotsen med Bullerbyn, och de som sätter sin fot här brukar inte vilja åka härifrån, tillägger Zanna, verksamhetschef på Dallotsen.

Engagerad personal och varierande aktiviteter

Målet är att alla som bor på Dallotsen ska få tillgång till ett långsiktigt boende med en ökad livskvalitet och självständighet.

– Här har alla en egen lägenhet med kök och badrum, där man får leva så självständigt som man bara önskar. Boendestödjare finns på plats dygnet runt, och dörrarna står alltid öppna till de gemensamma utrymmena, berättar Therese.

Det finns alltifrån ett fristående hus där man kan äta, umgås och titta på tv tillsammans, till en välutrustad verkstad och en stor trädgård med både pallkragar och växthus. Nära inpå finns också möjlighet till fiske.

– Vi har en fantastiskt engagerad personalgrupp här, som har drivet till kreativiteten vad gäller det mesta i livet. Vi förstår värdet i att ha någonting att göra om dagarna, och motiverar ständigt till ett aktivt liv. Givetvis alltid utifrån den enskildes behov och önskemål, säger Zanna.

Balans mellan kreativitet och lugn

På Dallotsen jobbar utbildad personal med lång erfarenhet. Många har jobbat inom Nytida sedan tidigare, och har längtat efter att få komma på plats.

– Är du en kreativ person som gillar pyssel och hantverk, men som också behöver lugn och ro och vill ha träden nära dig, så är Dallotsen ett utmärkt ställe för dig, berättar Therese.

Skogen, älven och tystnaden är självklar i Djurås.

– Här kan de flesta finna harmoni. Vi ser det som ett hälsohem. Att komma hit ska vara som att äntligen komma hem, säger Zanna.

Litet och personcentrerat

Tack vare den lilla verksamheten med 8 platser, och den erfarna och engagerade personalgruppen, kan Dallotsen fokusera särskilt mycket på personcentrerad omsorg för alla boende.

– Genom den kontinuerliga kompetensutvecklingen som vi har inom Nytida, och genom att följa samhällets utveckling, kan vi erbjuda en kvalitativ omsorg som vi är stolta över, avslutar Zanna.

Therese, enhetschef, och Zanna, verksamhetschef på Dallotsen.

Läs mer om Dallotsen

Lyssna