Espen Thorsmæhlum jobbar som coach inom Nytida Resursteamets dagliga verksamheter i Stockholm.
När vi träffar Espen Thorsmæhlum på Nytidas dagliga verksamhet på Norrmalm i Stockholm, håller han precis på att avsluta en spelomgång av brädspelet Ticket to Ride med en omsorgstagare. Verksamheten här har inriktning på just spel, och det är inte Fia med knuff som spelas, utan avancerade bräd- och dataspel som engagerar de spelintresserade deltagarna.

– Att erbjuda spel i vår dagliga verksamhet är ett bra sätt att få personer som annars bara sitter hemma och spelar att komma ut och få ett socialt sammanhang, säger Espen. Han visar runt i lokalerna. I förråden ligger travar av brädspel på hyllorna, i ett rum pågår ett komplicerat strategispel med ett tiotal deltagare.

Espen Thorsmæhlum är arbetsterapeut, utbildad i hemlandet Norge. Efter utbildningen arbetade han först på en stor psykiatriinstitution, där han stöttade de intagna i att driva caféverksamhet. Men Sverige lockade och Espen sökte flera jobb. Till slut fick han napp hos Resursteamet, som nu är en del av Nytida. Här har han jobbat sedan 2011.

– Jag flyttade hit på en söndag och började jobba direkt på måndag. I början var det oväntat svårt med språket – Stockholmarna är inte överdrivet bra på norska och många gånger övergick de till engelska när vi skulle prata! Men jag har lärt mig efterhand och nu är det inga problem, berättar Espen.

Som coach arbetar Espen på flera av Nytidas dagliga verksamheter i Stockholm. Han har sitt ”hem” i Nytida Globen Väst, där han är ansvarig som kontaktperson för flera omsorgstagare. Några dagar i veckan är han på Norrmalm, som är en av flera dagliga verksamheter i Nytida med spelinriktning. Här får Espen användning för sina kunskaper och intresse för spelvärlden, något som han verkligen brinner för.

– Anledningen till det är att jag tänkte efter vad jag själv skulle vilja göra om jag hamnade i omsorgstagarnas situation. För att lyckas få spelande hemmasittare att komma ut och delta, behövs det kunskap dels om hur spelen fungerar, dels om hur den speciella spelvärlden är uppbyggd och dess speciella terminologi. Det gäller att möta de här personerna på rätt sätt och få dem att känna sig trygga, förklarar Espen Thorsmæhlum.

Lyssna