Nyheter

Meningsfulla dagar för yngre med demenssjukdom hos Sinnesteamet

Boende på picknick med äppelträd i förgrunden

Till Sinnesteamet på Nytida Liljeholmen Öst i Stockholm kommer yngre personer med en demensdiagnos. Här styrs aktiviteterna utifrån personens intresse, för att skapa en meningsfull verksamhet.

– Vi har sedan många år erbjudit plats för yngre personer i arbetsför ålder med demens, men när vi fick större lokaler i höstas kunde vi utöka verksamheten. Vi har också utvecklat vår metod och Sinnesteamet har nu egen del i lokalen som är anpassad utifrån målgruppens behov, berättar enhetschef Åsa Johansson.

Metod utvecklad av medarbetarna

Sinnesteamets metod (se faktaruta) har utvecklats av medarbetarna, med målet att möta personer med demenssjukdom på bästa sätt och erbjuda dem en bra och meningsfull verksamhet, där de kan behålla sina förmågor så långt det är möjligt.

– Arbetsmetoden fungerar både för medarbetarna och personen med diagnos, så det blir bra hela vägen. Den ger även struktur för en god och tät samverkan med personens nätverk. Metoden används som stöd för att kunna säkerställa anpassningar utifrån varifrån personen befinner sig, säger Sofia von Berlepsch, coach på Nytida Marieberg som arbetat med att utveckla Sinnesteamet och metoden.

– Vi arbetar med våra sinnen för att stimulera känslor och minnen. Vi ger visuellt och verbalt stöd, förtydligar med kroppen genom exempelvis spegling. Vi forcerar inte, utan stannar upp och väntar in personen när det behövs, säger Sofia.

Fysisk aktivitet av olika slag…

Fysisk aktivitet erbjuds varje dag, med syfte att underhålla förmågor och styrkor så långt det går. Oftast erbjuds någon form av rörelseaktivitet under ena halvan av dagen. Här finns till exempel promenad- och vandrargrupper, onsdagsfys med stående konditions- och styrketräning och fredagsfys med lite lugnare sittgympa. Sinnesteamet har också deltagit i Alzheimerloppet.

…och lugnare aktiviteter

Den andra halvan av dagen ägnas vanligen åt en lugnare aktivitet. I samtalsgruppen Nu och Då har man exempelvis återupplivat 1980-talet, ätit konserverade päron täckta med smält After Eight och lyssnat på kända schlagers från tiden. Fånga säsongen är en aktivitet som stimulerar sinnen, minnen och känslor och speglas på säsongsväggen, där tavlor och utsmyckning växlar med årstiderna. Mindfulness-gruppen är en annan mer stillsam aktivitet.

Anpassade lokaler underlättar

– Vi jobbar med färgkontraster, vilket underlättar för våra deltagare. Blå och röd är de färger som finns kvar längst när demenssjukdomen förändrar seendet över tid. Vi har röda bordstabletter, har målat stolarna röda och blå, lampknappar, kranar, toasitsar och handtag är röda. Ljussättning också viktigt, exempelvis för att visa att det inte är farligt bakom en dörröppning, säger Åsa Johansson.

Sinnesteamets deltagare kommer från olika håll i Stockholm, inte bara från Liljeholmen. Det finns inte så många liknande verksamheter och behovet är stort. Personerna deltar utifrån förmåga, behov och hur långt gången sjukdomen är, allt från några timmar i veckan till dagligen.

Anpassat stöd till varje individ över tid

Demenssjukdomen försämras som regel snabbare hos yngre personer än hos äldre. Det kräver att verksamheten hela tiden måste anpassas efter varierande behov.

– Vi behöver vara lyhörda för varje individ. De som är i ett tidigt skede av sjukdomen, vill kanske ut och springa. Längre fram behöver personerna ofta mer lugn och praktiskt stöd genom guidning från coach, säger Åsa.

All personal i Sinnesteamet har deltagit i workshops kring bemötande av personer med demenssjukdom. De anpassar sitt bemötande till deltagaren. I stället för att fråga deltagaren ”Kommer du ihåg att vi tränade igår?” så frågar de ”Har du träningsvärk efter träningen igår? Det har jag!”.

Sinnesteamets metod

  • Arbetssätt där vi arbetar personcentrerat med kontinuitet och igenkänning, tät samverkan med nätverk, enkelhet och tydlighet.

  • Bemötande vid ankomst och hemgång. Sammanhangsmarkera vad ska vi göra och arbeta aktivt med kroppsspråket. Vi är följsamma med personen hela vägen, ger stöd med tillhörigheter, exempelvis jacka och skor. Det blir extra viktigt att uppmärksamma sinnesstämning och dagsform samt att trygga personen när vi ses nästa gång.

  • Bemötande i aktivitet. Här arbetar vi med kravlösa aktiviteter/uppgifter. En och samma uppgift görs vid flera tillfällen för att skapa kontinuitet. Stöd ges genom visuellt minnesstöd med bild och ord. Vi stöttar genom att berätta i stället för att fråga. Sinnesteamet anpassar aktiviteten fortlöpande utifrån deltagarens skiftande behov.
Boende på picknick med äppelträd i förgrunden
Pepparkaksbak
Höstlöv och händer

Läs mer om Liljeholmen Öst

Lyssna