Nyheter

Måndag på Nytida Danderyd Syds dagliga verksamhet

En person med undercut ler mot kameran

På sjätte våningen på Vendevägen 90 i Danderyd utanför Stockholm ligger Nytidas dagliga verksamhet Danderyd Syd. Här tar man emot personer från LSS personkrets 1 (personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism).

Det är måndag morgon och solen lyser in i det öppna köket som möter oss på Danderyd Syd. Vid ett av borden närmast fönstret sitter Mats och dricker sitt morgonkaffe. Han är en av dagliga verksamhetens arbetstagare som kommer hit fyra dagar i veckan.

– Jag har varit här sedan i november, snart ett år, och det är kul att komma hit. Vi brukar baka, säger han.

Skriva, samla skräp och rida

Även Channe trivs på Danderyd Syd. På måndagar är han med i utegruppen som samlar skräp. Han ägnar också mycket tid åt att skriva texter, ofta självbiografiska. Strax innan sommaren började Channe rida en gång i veckan på Farsta ridskola.

– Det är en skön miljö och mysigt att vara i stallet. Jag gillar hästar och djur. Jag får lära mig att sadla en häst och mitt mål är att kunna rida själv, utan någon som går bredvid.

Nu behöver man inte åka ända till Farsta för att träffa djur. På golvet i köket står en blå vattenskål och rätt var det är kommer hunden Calle inspringande från sin morgonpromenad. Calle är enhetschefen Camillas hund som är i träning för att bli servicehund. Han är mycket populär på verksamheten. Många vill följa med på promenader och ha sällskap av honom.

– Människor ställer en massa frågor, det gör inte en hund. Den bara är och är alltid glad. Hundar är väldigt bra på att läsa av kroppsspråk och kan lägga upp en tass och stötta när det behövs, förklarar Camilla.

Utgår från varje persons intressen och förutsättningar

På den dagliga verksamheten utgår man från varje persons enskilda förutsättningar och intressen för att utforma dagens aktiviteter. Alla har sina egna individuella scheman. Målet är att utvecklas och det är högst personligt vad man vill utveckla, det kan till exempel vara sin sociala förmåga, träna eller något helt annat.

– Det sker en utveckling hela tiden, även om det sker i små steg och det är en av de saker som är så roligt med det här jobbet, säger Camilla.

– För mig är det viktigt att Danderyd Syd är en gemensam arbetsplats där det inte är någon skillnad på oss som är anställda och arbetstagarna som kommer hit. Alla ska trivas, fortsätter hon.

Veckomöte

Den här måndagen inleds som vanligt med ett med veckomöte där man tillsammans pratar om vad som är aktuellt. Därefter är det aktiviteter som alltså ser olika ut för olika personer. Denna dag jobbar Mats, Ludvig och Maria med något som kallas innejobb. Det innebär att de på plats i den dagliga verksamheten hjälper ett externt företag med en arbetsuppgift. I dag handlar det om att förpacka kondomer i påsar.

Klockan tolv är det lunchdags. Köket fylls av liv när lunchlådorna åker fram och ställs in i mikrovågsugnarna. Var och en hittar en plats, några sitter tillsammans vid köksborden och andra föredrar att äta enskilt i ett eget rum. Efter lunch kommer Channe och hans utegrupp att ge sig ut och samla skräp.  

Channe trivs på Danderyd Syds dagliga verksamhet
Hunden Calle är populär
Innejobb pågår

Här hittar du alla Nytidas dagliga verksamheter

Lyssna