Nyheter

Kasper Kollos sommarkollo är nu i gång

Deltagare på Kasper Kollo

Under juni, juli och augusti pågår Kasper Kollos sommarkollo för barn och unga med autismspektrumtillstånd. Med en tydlig struktur och kunnig personal bidrar de till en meningsfull och aktiv sommar – utformad efter deltagarnas styrkor, intressen och drömmar.

Kasper Kollo är en del av Nytida och ger barn, ungdomar och unga vuxna med autismspektrumtillstånd möjligheten att träffa nya kompisar i en trygg och inspirerande miljö. Johanna Turfors är en av arbetsledarna, och är inne på sin femte sommar på kollot i Lillsjödal.

Anpassat utifrån varje deltagares intresse och behov

För att varje kollo ska bli så pass bra som möjligt för varje individ, skickas ett formulär ut ett par månader innan kollot. Där får alla deltagare fylla i sina intressen och vad de önskar att göra på kollot.

˗ Vi kallar det för deltagarfokus, berättar Johanna. Det innebär att vi gör vårt bästa för att varje deltagare ska ha sin bästa sommar här. Vi kan såklart inte göra allt – men i alla fall mycket. Det samtalas också med vårdnadshavarna, så att allas behov blir tillgodosedda.

Till Johannas kollo kommer ungdomar i åldrarna 13 till 17. Kollot är två veckor långt, fullspäckat av aktiviteter. Alltifrån laserdom och gokart till bondgårdsbesök och bad på vattenland.

˗ På förmiddagarna åker vi oftast i väg på en aktivitet eller utflykt, och på eftermiddagarna är vi hemma på gården. På gården finns det alltid flera olika saker att göra. Vi pysslar, gör batik, skriver låtar, tittar på film, tar en båttur, fiskar eller bygger kojor i skogen. Fantasin finns med oss hela tiden!

Modigt och utmanande

Att komma till en ny plats med nya människor och nya rutiner kan vara utmanande för personer med autismspektrumtillstånd. Därför är alla deltagare på Kasper Kollo extra modiga, berättar Johanna.

˗ Alla deltagare är så modiga som tar steget att komma hit, trots de utmaningar de har och upplever. Efter ett par dagar så brukar de flesta känna sig som hemma, vilket är så kul att se.

Första dagen på kollot är alltid lugnare, där varje deltagare får träffa sin kontaktperson och komma på plats i sin egen takt.

˗ För oss är det viktigt att alla möts av en bra och trygg känsla här, säger Johanna. Varje deltagare blir därför tilldelad en kontaktperson, för ett extra bra stöd. Första dagen går vi en rundvandring på gården, packar upp och träffar de andra deltagarna och ledarna. Sedan brukar vi grilla hamburgare och bara ta det lugnt.

Tydliga dagsscheman varje dag

På Kasper Kollo arbetar kunnig personal med fokus på tydlighet och struktur, där dagsscheman finns tillgängliga för varje dag.

˗ För vår målgrupp är det extra viktigt med rutiner och tydliga scheman, berättar Johanna. Därför har vi en tavla där schemat för dagen alltid skrivs upp, som vi går igenom både på morgonsamlingen och eftermiddagssamlingen. Varje liten detalj finns med – till och med tandborstningen klockan 21:30. Oftast äter vi frukost, lunch, mellanmål och middag samma tider vare dag.

Vid sidan av dagsschemat finns också andra tydliga listor och arbetssätt.

˗ Strukturen finns med oss genom hela dagen. Vi har bland annat bilscheman där vi skriver var i bilen alla ska sitta, menyer uppsatta för varje måltid och packningsscheman för varje aktivitet vi ska på. Vi tydliggör också med bilder, illustrationer och färger. Allt för att det ska bli så enkelt som möjligt för deltagarna.

”Det är fantastiskt att se deltagarna blomma”

Johanna beskriver att både ledare och deltagare oftast lär känna varandra väldigt snabbt av att umgås dygnet runt. På så sätt skapas det en väldigt trygg och fri stämning.

Sista dagen på kollot är det nästan som en liten gråtfest, berättar Johanna.

˗ Vi brukar kalla det för ”kollodeppen”. Veckan efter kollot känns verkligen så. Det blir så tomt när vi skiljs åt. Men de flesta deltagarna kommer tillbaka sommaren därpå, eller dyker upp på våra helgkollon under hösten och våren. Då blir det ett varmt och kärt återseende!

Johanna Kasper Kollo

Johanna Turfors, en av arbetsledarna på Kasper Kollo.

Deltagare på Kasper Kollo

Kasper Kollo ger barn och unga möjligheten att träffa nya kompisar i en trygg och inspirerande miljö.

Aktiviteter görs varje dag. Alltifrån gokart och äventyrsland till kojbygge, fiske och båtturer.

Kontakta oss

Elin Topphem

Verksamhetschef
Lyssna