Nyheter

Julen börjar på Nytida

En person håller i en mikrofon på en stor julfest

Julgran, ljus i kandelabrar, julmat, finklädda människor och stämningen på topp! Nytidas dagliga verksamheter i Stockholm har i flera år ordnat julfest för sina arbetstagare, medarbetare och anhöriga. För varje år växer intresset och i år anordnas tre fester för att alla som vill ska kunna komma.

Klockan 18.00 öppnas portarna till den festvåning i Liljeholmen där julfesterna traditionsenligt hålls. Glöggmingel inleder kvällen och sen servers julmat. Den 10 december är det över 200 personer som kommer från tio av Nytidas dagliga verksamheter.

– Festerna är ett fint sätt att fira in julen. Vi sitter tillsammans och pratar, alla som kommer har klätt upp sig. Vi får möta varandra från olika dagliga verksamheter och lära känna nya personer. Det är också roligt att få träffa de anhöriga som följer med, säger Jenny Lindbratt, verksamhetschef för fem dagliga verksamheter som möter personer som förvärvat en hjärnskada i vuxen ålder eller har en kognitiv sjukdom som till exempel Alzheimers sjukdom.

– För många kan det här var enda tillfället att få fira så här storslaget och lyxigt, det blir vår egen nobelfest och en av årets höjdpunkter för alla, fortsätter hon.

Efter glöggen är det dags att sätta sig till bords och börja med den kalla jultallriken, därefter är det fritt fram att själv gå och ta av den varma julmaten. Under middagen bjuds på allsång och underhållning i form av sångframträdande. För dem som vill finns det ett julquiz man kan försöka lösa tillsammans.

Klockan åtta är julmiddagen uppäten. Knappt hinner borden plockas undan, discolampan tändas och DJ:n sätta på musiken förrän dansgolvet är fyllt av personer som dansar efter egen förmåga och stil. Rullstolar svänger runt tillsammans med dem som dansar på egna fötter och de är många som inte vill lämna dansgolvet förrän festen verkligen är slut och det är dags att åka hem.

(Foto: Fia Bolin)

Här hittar du alla Nytidas dagliga verksamheter

Lyssna