Nyheter

Jag blir en bättre mamma när jag får stöd

En vuxen och ett barn på promenad

Den 6 oktober är nationella anhörigdagen. Här berättar en mamma om sin situation. Hon har en 18-årig dotter med flera funktionsnedsättningar.

Efter en tuff period med skilsmässa och sjukdom tog hon, beslutet att dottern skulle flytta hemifrån till ett av Nytidas barn- och ungdomsboenden. Det var inte ett helt lätt beslut att fatta, men nu när både mor och dotter mår bättre känns det dock rätt.

– Det var tungt att bli ensam om ansvaret. När min dotter också blev deprimerad och mådde dåligt kände jag att jag inte orkade med familjesituationen. Jag har inte heller någon släkt här som kan hjälpa mig och har känt mig ensam.

Kommunens biståndshandläggare tipsade om det aktuella boendet som kändes bra från första besöket. Dottern trivs med både boendet och personalen. I grannhuset bor två pojkar från hennes skola.

– Det har gått förvånansvärt bra. Jag märker att hon trivs, mår bra och tycker om personalen. De månar om henne. Min dotter är väldigt bestämd och hade sagt direkt om det inte varit bra.  

– Jag kommer alltid att ha ett barn som behöver stöd, men nu när hon har ett boende och jag har hjälp att ta hand om henne kommer jag att orka bättre. Jag blir en bättre mamma och det ska bli kul när min dotter kommer hem och hälsar på.

Med stöd och hjälp kan vardagen underlättas för den som är anhörig.

Lyssna