https://www.youtube.com/watch?v=z022JFW0K6o&list=PLbhvk_O2TsddbLiqVbc5PlLEppYG4Vprr&index=4

Robert och Monica berättar om hur det är att vara familjehem hos Nytida. Barnen kommer till dem för att de behöver hjälp. Antigen för att hemförhållandena inte är bra eller att man har problem med sitt eget beteende.

– Att vara familjehem innebär att man har et stort hjärta, framförallt. Bara ge dem kärlek och fylla på dem.Vi är trygga och skapar struktur och rutiner. För det är det barnen ofta saknar.

– Många barn tycker att det är jättejobbigt i början. De tycket att man tjatar på dem. Man ska bädda sängen, städa sitt rum och sådana saker. De tycker det är jättejobbigt. Men till slut går det per automatik. “Nu har jag borstat tänderna, borstat håret och haft på mig deodorant.” Så klär det på sig och går till skolan.

Som familjehem ger man barnen möjligheter och visar att man är intresserad och bryr sig. För det saknar alla de här barnen.

– Det ska ju ingå i en vanlig familj. De ska vara med på det man gör. Allting.

Som familjehem har Robert och Monica en Nytida-konsulent som kommer en gång i veckan. Med honom kan de bolla allt. De får hjälp med alla myndighetskontakter via konsulten.

Deras tips är att ett bra sätt att börja på är att vara avlastningsfamilj och prova att ha ett barn en helg i månaden eller så. D

– När man ser den här lilla glimten tänds i barnens ögon, man ser när de kommer hur de ändrar i utseende, i kroppshållning och det blir en helt annan individ än när de kom, det är väl det bästa.

Lyssna