“Vi lämnar inget åt slumpen”

När det handlar om att matcha omsorgstagare med rätt verksamhet är det detaljerna som gör skillnaden. Ulf Högberg och hans kollegor på Placeringsservice arbetar för hållbara placeringar där individens bästa står i centrum.

Ett engagemang som genomsyrar allt

Ulf Högberg har byggt upp en gedigen erfarenhet inom psykiatri och missbruk under sina tio år som placeringssamordnare på Nytida. Totalt har han 27 års erfarenhet av arbete med barn, unga och vuxna. Han är utbildad alkohol- och drogterapeut med fördjupning inom återfallsprevention, lösningsfokus och motiverande samtal – kunskaper han använder i sitt arbete som placeringssamordnare. 

– Man kan tro att erfarenhet gör att arbetet går på rutin, men för mig är det tvärtom. Jag jobbar stenhårt för att hålla min nivå och hitta nya vägar. Vi lämnar inget åt slumpen, för varje detalj kan vara avgörande för att placeringen ska bli rätt. Att bygga upp ett bra nätverk är supervärdefullt för att vi ska kunna vara behjälpliga till fler.

Ett lagarbete med individen i centrum

Ulf beskriver teamet av placeringssamordnare som en mångsidig grupp där alla bidrar med sin kompetens. Tillsammans skapar de en bred grund för att stötta handläggare i att hitta rätt placering för omsorgstagare.

– Vi bollar med varandra och utvecklas hela tiden. Vi måste vara snabba, lyhörda och ha full koll på detaljer. Vårt arbete är en förlängning av handläggarens ansvar. Vår supportfunktion avlastar och stöttar för att varje placering blir så bra som möjligt.

Den nära dialogen med verksamhetschefer och regionchefer är en annan viktig del av arbetet. Ulf berättar att handläggare hör av sig ibland och säger “boendet var precis som du beskrev det”.

– Sådan feedback betyder mycket. Det visar att vi har koll och håller det vi lovar.

När varje detalj räknas

Att hitta rätt placering är både enkelt och komplext, menar Ulf. Det handlar om att lyssna in behoven, analysera förutsättningarna och tänka kreativt.

– Det är inte bara att fylla en plats. Vi måste förstå omsorgstagarens situation på djupet. Är det en våldsam person? Då måste vi ställa oss frågan varför och gräva vidare. Att tänka bakom det uppenbara är avgörande för att skapa hållbara placeringar.

Teamet besöker varje ny verksamhet inom Nytida för att få en tydlig och realistisk bild av vad som erbjuds.

– Vi måste ha koll på detaljnivå för att kunna göra en bra matchning och för att skapa rätt förväntningar. Kan vi inte möta behoven på något av våra boenden så försöker vi tipsa om andra aktörer som vi känner till. Det är alltid individens bästa som styr, poängterar Ulf.

Lösningar som håller över tid

Nytidas placeringssamordnare använder sig av en metod som kallas för vårdflätan. Den handlar om att erbjuda flera olika insatser som leder till långsiktiga lösningar.

– Ju snabbare vi får informationen, desto bättre kan vi förbereda oss. När det är skrik och panik är vi snabbfotade, men det är inte att rekommendera, säger Ulf och tillägger:

– Vi kan se att vi får mer och mer hållbara placeringar. Det är ett kvitto på att vi matchar rätt. Vi har ju såklart upphandlingar och ramavtal att förhålla oss till, men det handlar aldrig bara om att fylla en plats. Det ska vara rätt lösning för individen.

Placeringarna kan börja med mer akuta boenden som successivt leder vidare till mer långsiktiga lösningar.

– Det är en möjlighet vi har. Vi frågar: vad är nästa steg? Hur tänker ni? Redan tidigt kan vi presentera alternativ som kan bli aktuella framöver. Det gör processen smidigare och mer förutsägbar, förklarar Ulf.

En trygghet för alla

Samordnarnas engagemang märks inte bara i matchningen, utan även i samarbetet med verksamheterna. Ulf berättar om vikten av att skapa trygghet för alla inblandade.

– När vi lämnar över till en verksamhet är det viktigt att de känner sig trygga i placeringen. Särskilt i komplexa fall med hot, våld eller missbruk. Tryggheten är grunden för att stötta omsorgstagaren på rätt sätt.

Ulf berättar också att det ibland behövs nya lösningar, som internflyttar eller byten mellan lagrum, för att få till en fungerande placering.

– Vi ger oss inte förrän vi hittar något som fungerar. Och om det krävs, hoppar jag in i bilen och hämta eller skjutsar någon om så behövs.

“Om det här var jag, hur skulle jag vilja bli bemött?”

För några månader sedan inträffade en situation som Ulf ofta tänker tillbaka på. En omsorgstagare hade flugit ensam för att ta sig till sitt nya boende, men blivit akut förvirrad och mådde dåligt under resan. När Ulf fick samtalet om situationen satte han sig direkt i bilen och åkte till flygplatsen.

– Vi pratade i telefon under flera timmar. Hen var orolig och behövde stöd för att känna sig trygg nog att gå av planet. När vi så småningom kunde sätta oss i bilen och åka vidare till boendet kände sig hen helt slut, men också lättad. 

Ulf beskriver händelsen som känslosam och en viktig påminnelse om vad hans arbete handlar om.

– Jag försöker tänka: om det här var jag, hur skulle jag vilja bli bemött? Eller om det var mitt barn? Det tankesättet driver mig i allt jag gör. För att kunna hantera psykisk ohälsa behövs förståelse och kunskap. För mig handlar det i slutändan om att se människan och vara där när det verkligen behövs.

Ulf Högberg
Placeringssamordnare Ulf Högberg

Kom i kontakt med oss

Vill du ha stöd av våra experter för att hitta rätt placering? Kontakta våra placeringssamordnare.

Gruppbild på Nytidas placeringssamordnare

Nyhet! Placeringsservice som gör skillnad

Att göra bra placeringar inom LSS och SoL kan vara en utmaning. Därför vill vi lyfta fram vår Placeringsservice för handläggare – ditt bollplank för smidigare och tryggare placeringar.

Två personer promenerar med ryggen mot kameran

Vårdflätan – insatser med individen i fokus

På Nytida arbetar vi för att stärka självständighet och livskvalitet hos varje individ. Vi lyssnar på behoven och erbjuder den bästa möjliga omsorgen. När stödbehov förändras är vi redo med nya lösningar och placeringsformer.

Lyssna