Nyheter

Hagagatan – gott liv för personer med hjärnskada eller Huntingtons

Susanne står på en veranda

I ett lugnt område i utkanten av Flen ligger Nytida Hagagatans gruppbostad. Här finns sex nybyggda, rymliga lägenheter för personer med förvärvad hjärnskada eller Huntingtons sjukdom.

Hagagatan öppnade i januari 2023, är nytt och fräscht med tvårumslägenheter med kök och badrum. Inredningen är utformad enligt Nytidas hemmakoncept, som är speciellt anpassat för målgruppen.

˗ Vårt mål är att de som bor hos oss ska få ett så bra liv som möjligt. Vi utgår från Nytidas Ramverk för pedagogik och anpassar insatserna till den enskilda individens behov. Det kan handla om rehabilitering eller att få möjlighet att fortsätta med de intressen och aktiviteter personen hade före skadan eller sjukdomen, säger verksamhetschef Susanne Åhlin.

För varje person som flyttar in, skapas en genomförandeplan och ett veckoschema med en struktur som ger stöd och trygghet. Delmål sätts upp.

˗ Om en person exempelvis saknar tal och behöver alternativ kommunikation, så kan vi få börja med att träna upp en arm så att personen senare kan skriva på en läsplatta. Vi använder vår pedagogik till att bygga på varje persons styrkor, så att de känner att de lyckas, i stället för att fokusera på funktionsnedsättningen. Personen har drabbats av en tragedi, men vårt jobb är att se bortom det och hitta individens förmågor och möjligheter, förklarar Susanne.

Att samverka tätt, både med placerande kommun och med de anhöriga är ofta extra viktigt vid förvärvad hjärnskada och Huntingtons sjukdom.

˗ Stöd till och samråd med anhöriga är viktigt för att placeringen ska bli så bra som möjligt. De har många svåra frågor att ta ställning till. Som vad som händer med relationen, hur kan den fortsätta? Vi vill hjälpa dem att hitta sätt att jobba vidare, säger Susanne.

En fördel för de anhöriga som bor på andra orter är att Flen ligger centralt i Mälardalen med goda tågförbindelser. Från järnvägsstationen i centrum är det gångavstånd till Hagagatan.

På Hagagatan finns personal dygnet runt och medarbetarna jobbar med ständig kompetensutveckling. De har till exempel nyligen genomgått en utbildning kring Huntingtons sjukdom.

˗ Vi har en fantastisk personalgrupp, med hög kompetens och stort intresse för sitt jobb. Vi har också rehabresurser, dels genom vår systerorganisation Klara, dels från regionen. Vi har haft turen att hitta både en bra fysioterapeut och en duktig logoped, som verkligen kunnat hjälpa våra boende att utvecklas, berättar Susanne.

Hagagatan samverkar även med riksföreningen för Huntingtons och finns på listan över boenden på föreningens hemsida.

Susanne Åhlin har alltid jobbat med LSS personkrets 2 och brinner för målgruppen. Hon har sitt kontor på Hagagatan för att vara nära verksamheten, och går gärna in och hjälper till i det dagliga arbetet där det behövs.

˗ Idag ska jag följa med en brukare och handla och häromveckan var jag med på simträningen. På så sätt får jag bättre förståelse för vilka behov som finns, både hos personal och brukare, avslutar hon.

Kontakta oss på Placeringsförfrågan

Vi hjälper dig att hitta lediga platser och nya lösningar.

Verksamhetschef SusanneÅhlin står på verandan i uppsatt hår mönstrad blus och svarta byxor

Susanne Åhlin, verksamhetschef

Hagagatan enté grön byggnad med svart tak

Om Hagagatan

  • Boende för personer med förvärvad hjärnskada eller Huntingtons sjukdom
  • Centralt läge nära järnvägsstationen i Flen
  • Kompetent personalgrupp med bl a vidareutbildning kring Huntingtons
  • Rehabresurser genom samverkan, bl a fysioterapeut och logoped
  • Verksamhetsnära ledarskap ger god insikt i det dagliga arbetet

Läs mer om Hagagatan

Lyssna