Felicia Brorsson, samordnare, och Camilla Rönnberg, gruppchef, på Nytidas gruppbostad Tjudövägen.
Behandling av missbruk får idag inte bedrivas inom LSS. Men faktum är att en trygg plats med goda relationer, bra bemötande och motivation ofta kan ha en behandlande effekt. Camilla och Felicia på Nytidas gruppbostad Tjudövägen berättar mer om deras arbetssätt och hur de startade upp verksamheten för – och tillsammans med – målgruppen.
Nytidas gruppbostad Tjudövägen strax utanför Oskarshamn är en unik plats för personer med psykisk ohälsa och missbruksproblematik.
– Vi har sett att målgruppen ofta hamnar mellan stolarna. Därför har vi skapat en plats för dem hos oss, berättar Felicia, samordnare på Tjudövägen.
Tillsammans med målgruppen
Ursprungsproblematiken ligger i att målgruppen ofta befinner sig i gräslandet mellan LSS och HVB. De anses vara för högfungerande för att vara på LSS, men för ofungerande för att vara på HVB, förklarar Camilla, gruppchef på Tjudövägen.
– De flesta har en bakgrund inom både institution, SIS, barnboende, HVB och gatan. Oftast har de behövt hoppa runt, just på grund av felplaceringar och att det inte finns en självklar plats för dem någonstans.
Många av de personer som bor på Tjudövägen, är personer som Felicia och Camilla har mött i deras tidigare arbeten på HVB.
De följde med oss till öppningen av Tjudövägen, och nu har vi tillsammans med dem skapat och utvecklat en fungerande verksamhet här. Det har varit jättehäftigt, och inte alltid lätt, men vi har verkligen fått det att fungera för alla, berättar Camilla.
Ett hem och en plats att växa på
Det första och kanske största fokusområdet på Tjudövägen är tryggheten.
– Vårt mål är att alla ska finna trygghet här. Vi vet om att det tar tid, speciellt med tanke på att målgruppen är vana vid att straffa ut sig själva. Men när de väl finner den, så märker vi genast en behandlande effekt bara där, berättar Felicia.
Att stödja de boendes personliga utveckling är också viktigt.
– Vi arbetar mycket med de boendes ”jag”. Vi vill bevara de färdigheter som finns, men också höja och stärka de boende, samt stödja och motivera dem framåt. Inom HVB riskerar många färdigheter att gå förlorade i en stökig boendemiljö. Men här, på ett mindre ställe med färre boende och lägre personalomsättning, kan vi jobba närmare personerna och skapa en miljö där de kan växa, berättar Camilla.
Fokus på självinsikt och förståelse
Ett annat viktigt mål på Tjudövägen är att de boende ska utveckla självinsikt och förståelse för sitt missbruk. Vilket också har visat sig vara en nyckel till en behandlande effekt.
– Vi har sett att missbruksproblemet ofta skjuts över på samhället eller föräldrar. Därför jobbar vi aktivt med att de själva ska förstå sin del i missbruket och vad de själva kan göra för att förebygga återfall. Det ligger alltid hos en själv att man börjar missbruka, oavsett bakgrund och förklaringar till det, säger Felicia.
Camilla poängterar vikten av att alla i personalen är utbildade inom missbruk och psykiatri, och tidigare har arbetat inom dessa områden.
– Kunskapen i verksamheten är a och o. Även stödet vi har från våra chefer, och den nära kommunikationen. Alla är måna om att hitta ett bra arbetssätt som funkar för målgruppen.
Kunskapsdelning och erfarenhet
Eftersom behandling inte får bedrivas inom LSS, blir kunskap och arbetssätt extra viktigt. Camilla poängterar vikten av att alla i personalen är utbildade inom missbruk och psykiatri, med tidigare arbetserfarenhet.
– Kunskapsdelningen i verksamheten är ovärderligt. Även stödet vi har från våra chefer, och vår nära kommunikation med dem. Tillsammans har vi hittat ett bra arbetssätt som verkligen funkar för målgruppen.
– Tjudövägen är ett bra exempel på att en trygg plats med goda relationer, ett bra bemötande och motivation faktiskt kan ha en behandlande effekt, tillägger Felicia.
Den 30 september delar Camilla och Felicia med sig av Tjudövägens arbetssätt i ett kostnadsfritt webinar.
– Vi kommer att dela med oss av exempel från verksamheten, hur vi arbetar, konkreta tips och råd, samt hur vi tillsammans kan skapa ett mer fungerande vardagsliv för och med målgruppen. Det ser vi fram emot, avslutar Camilla.
Se webbinariet om missbruk inom LSS
Missbruk är ett växande problem inom LSS, och mer kunskap och verktyg behövs.
Se webbinaret där vi går igenom utmaningar, lösningar och konkreta tips och råd.