Nyheter

Grattis Marvin på Nytida Kung Saga, finalist i Årets Eldsjäl!

Marvin

Marvin Semakala arbetar sedan 2016 som kamratstödjare på Nytidas gymnasieskola Kung Saga i Stockholm. På fritiden är bowling det stora intresset och han leder inte mindre än fyra bowlinggrupper för personer med funktionsnedsättning. Många av dem kommer från Kung Saga, som nuvarande eller tidigare elever.

Det är för sitt arbete med bowlingen som Marvin nominerades till priset som Årets Eldsjäl i kategorin inkludering. Nu har han gått till final som en av tre eldsjälar inom idrotten. Vinnaren utses på Eldsjälsgalan den 15 maj.

˗ Jag började med bowling 2008, när fritidsgården i Vällingby införde en övre åldersgräns. Plötsligt hade vi äldre ungdomar ingenstans att vara. Då gick vi till bowlinghallen och frågade om vi kunde vara där och så började det, berättar Marvin.

Aktivare liv

Efter hand fick Marvin ihop en bowlinggrupp för personer med funktionsnedsättning. Under 2010-2013 var han ute i skolor och på sociala medier för att värva fler ungdomar. Intresset visade sig stort och fler grupper startade. Flera som tidigare varit hemmasittare finns med i bowlinggrupperna och får ett aktivare liv.

˗ Idag har vi fyra grupper i gång i Åkeshovs bowlinghall i Bromma. Deltagarna är i åldrarna 8-40 år. Den senaste gruppen startade så sent som i början av mars i år. Fredagsgruppen är lite mer tävlingsinriktad. Vi åker på tävlingar och cuper. I april ska vi delta på Para-SM i Örebro för första gången. Och i maj planerar vi för vår första egna bowlingcup i Åkeshov, med deltagande klubbar från Stockholm och även en del andra orter i Sverige.

Ryktet om Marvins arbete med bowlingen har spritt sig också utanför Sveriges gränser.

˗ Under pandemin höll vi i gång torsdagsgruppen som vanligt, med säkra avstånd mellan spelarna. Då fick jag massor med mejl från Danmark och Norge där de undrade hur vi bar oss åt för att kunna ha frotsätta med verksamheten trots pandemirestriktionerna. Men det gick bra, det var inga problem, försäkrar Marvin.

Glädje och gemenskap

Att Marvin är en riktig eldsjäl går det inte att ta miste på. Med bowlinggrupper fyra kvällar i veckan plus tävlingar på vissa helger, så har han inge fritidsproblem Samtidigt sprider han glädje, gemenskap och fysisk aktivitet till en grupp i samhället som annars ofta har svårt att ta plats inom idrotten. Det om något är värt ett Eldsjälspris!

Här kan du läsa mer och rösta på Marvin Semakala som Årets Eldsjäl i kategorin inkludering. Du kan rösta fram till den 30 april.

Lyssna