Nyheter

Grattis Agnetha som jobbat 30 år på Trehörna!

porträtt på Agneta med blå fleecetröja och hav i bakgrunden

Agnetha Karlsson kom till Trehörnas gruppbostäder och dagliga verksamhet för att göra gymnasiepraktik för 30 år sedan och hon är fortfarande kvar. Idag som enhetschef på Trehörnas dagliga verksamhet.

– Efter min praktik blev jag erbjuden en tjänst innan jag ens var klar med gymnasiet. Min tanke var att jag skulle vara kvar ett år och sedan plugga vidare. Jag är kvar för att de personer jag jobbar med förgyller min dag, säger Agnetha.

– De är alla väldigt speciella och har lärt mig så mycket. Ofta kan det vara en slingrig väg framåt för att stötta dem att lösa en utmaning eller ett problem. Många har med sig misslyckanden sen tidigare så det finns en glädje när vi tillsammans lyckas, fortsätter hon.

Trehörna grundades 1958

Trehörna ligger i byn Urshult i Småland, med Tingsryd som närmaste större ort. Verksamheten grundades redan 1958 av makarna Carin och Erik Dahlkvist. Inledningsvis tog man emot flickor med psykiska utvecklingsstörningar. Senare vidgades verksamheten även till män. Idag är Trehörna en del av Nytida och den största privata arbetsgivaren i kommunen.

– Några av dem som bor hos oss har varit med sedan starten, berättar Agnetha.

Lugnt samhälle

Trehörna tar emot personer som tillhör LSS personkrets 1 och 2 från främst Stockholm, västra Götaland och södra Sverige. Få av dem stannar hela livet. Ofta bor de på Trehörna och har sysselsättning i den daglig verksamheten under en period och flyttar sedan tillbaka till hemkommunen.

– Trehörna ligger i ett litet och lugnt samhälle med cirka 200 personer, det finns en matbutik, en pizzeria och en bensinmack. Här finns få personer som kan utnyttja ens svaghet, till exempel för den som kanske har hamnat i fel gäng och med droger, säger Agnetha.

Agnethas väg inom Trehörna har gått från omsorg på gruppbostäderna till den dagliga verksamheten. Den erbjuder många olika alternativ både inomhus och utomhus för att alla som är här ska kunna hitta en sysselsättning som passar. Idag är hon enhetschef.

– Jag tycker det är kul att få lära mig nytt och har ofta tagit på mig olika uppdrag.

– Jag har också en fantastiks personal runt mig. Alla ger järnet och är lösningsfokuserade. Jag är ofta bollplank och kan komma med förslag, men det är mina medarbetare som fullföljer så att det blir så bra som möjligt för de boende. Dessutom är de glada och det smittar av sig till våra omsorgstagare, säger hon.

Trehörna daglig verksamhet

Förändrad syn på personer med funktionsnedsättningar

Agnetha menar att det är stor skillnad när det gäller synen på personer med funktionsnedsättning idag mot för 30 år sedan.

– Det är en fantastisk utveckling. När jag började var det ingen som frågade om personen ville eller inte, utan då var det att du ska. Så finns det inte på kartan att vi skulle göra i dag! Nu har personerna själva mycket mer att säga till om. Vi lyssnar och vi pratar inte över huvudet på någon. Det har gått och rätt håll och idag är alla lika mycket värda. Det är jättekul att ha fått vara med i den utvecklingen!

Här hittar du Nytidas verksamheter i Trhörna

Lyssna