Nyheter

Glada Midnattsloppet på Sätra idrottsplats

En deltagare i midnattsloppet med assistenter

Musiken flödar längs löparbanorna på Sätra idrottsplats: Abba, Mora träsk, Magnus Uggla, hitlåtar som ”Hej Monika” och ”Born to be alive”. Stämningen är på topp när Nytidas dagliga verksamhet Västertorp deltar i Glada Midnattsloppet 2020.

Strax före klockan elva har de första deltagarna startat, de allra flesta i rullstol men någon med gåstol. Fem varv runt löparbanan krävs för att nå upp till loppets två kilometer. Varje gång deltagarna passerar ett varv möts de av glada hejarop och en alldeles egen hejramsa för Västertorp eller Bästertorp som deltagarna kallar sin dagliga verksamhet. Vädret är närmast perfekt: varmt men med moln som skymmer solen.

Som för alla tävlingslopp är det ett annorlunda Glada Midnattsloppet som genomförs i år. På grund av Coronapandemin kan loppet inte hållas på söder i Stockholm. Istället deltar man med hjälp av en app i mobilen och genomför loppet på en plats och tidpunkt man själv bestämmer. Tråkigt naturligtvis för dem som gillar folkfesten och stämningen kring loppet, men det finns fördelar också.

Möjlighet för fler att vara med

– Det är en möjlighet för fler att vara med, alla kan inte åka in till stan en lördagskväll. För en del är sammanhanget också för stort. Nu kan vi som daglig verksamhet genomföra loppet tillsammans på en vardag så här. Jag tror inte att alla som här i dag hade varit med annars, säger Carolina Lundman som är coach och enhetsstöd på Nytida Västertorp.

Rekordmånga anmälda

Det är inte bara Västertorp som har anmält fler deltagare i år än tidigare utan Glada Midnattsloppet har nu på sitt fjärde år och i denna form slagit rekord i antal anmälda. Den 20 augusti hade nästan 300 personer anmält sig. Loppet pågår till och med den 6 september.

För gänget från Västertorp, med sju deltagare på förmiddagen och nio på eftermiddagen, är det också första gången på länge man samlas och kan träffas för en gemensam aktivitet på grund av de coronarestriktoner som råder på Stockholms dagliga verksamheter. Carolina berättar att deltagarna dock har förberett sig genom att träna hemma, valt ut låtar de velat träna till och skickat filmer när de visar hur de tränar.

Målgången närmar sig i det första loppet och coachen Jonas är redo både med målskylt och medaljer. Först i mål är Inez Johansson som tävlar i klassen rullande med assistent. Till sin hjälp har hon haft sina personliga assistenter Marika och Alexandra som har turats om att springa ett varv i taget. Tiden blir bra, 10.50 och Inez är nöjd.

– Det är så himla kul, säger hon.

Strax därefter är det dags för den andra startgruppen.

– Är ni redo, ropar Carolina och så drar loppet i gång.

Först i mål denna gång är Salam, som har löptränat sedan i april, på fina tiden 10.45.

När alla har kommit i mål samlas hela gänget på coronasäkert avstånd för att med en gemensam applåd tacka varandra och sig själva för fina insatser.

Annelie Fredriksson, som också tävlat i klassen rullande med assistent, är glad och tycker dagen har varit jättebra.

– Jag är gärna med igen nästa år, säger hon.

Lyssna