Nils, 35 år, har utvecklats och hittat en gemenskap under sina nio år på ett av Nytidas gruppboenden. Framförallt har han fått möjlighet att fördjupa sig i sin stora passion – matlagning.

– Innan jag flyttade hit var det mest köttfärssås, steka ägg och bacon och lägga in pizza i ugnen och sånt. Nu lagar jag fler maträtter. Bland annat kyckling i ugn, som är en av min mors gamla favoriter. En dag i veckan går jag till Ljungbacken, där jag är i köket och lagar mat i 4 timmar. Det är som en praktikplats, säger Nils.

Nils som står i köket och visar upp alla sina matlådor

Personalen finns alltid nära för att ge stöd där det behövs.
– Vi gör veckoplanering och de hjälper mig även att skura, städa och ordna undan saker. Jag brukar handla själv på tisdagar, men får hjälp med inhandlingen om jag behöver, förklarar han.

I början tyckte Nils det var lite jobbigt att flytta från föräldrarna till ett alldeles eget boende.
– Det var mycket tack vare rutinerna som det blev bättre att bo här än hemma. Det och aktiviteterna. Vi fikade, grillade mat, gick till fårhagen och till simhallen. Sen blev allt ännu roligare när jag träffade kompisar och började bjuda hem människor, säger Nils om sin första tid och fortsätter:
– Jag tycker om att träffa de andra som bor här på de gemensamma middagarna. Ibland spelar vi spel eller bara tar det lugnt och umgås. Ofta är jag pigg och glad, men ibland behöver jag naturligtvis vila i lugn och ro också. 

Hans bästa tips för de som funderar på att flytta till ett gruppboende är att ta hjälp av personalen.
– Det var personalen som gjorde att det kändes tryggt för mig. Med tiden började jag ta mer hjälp av dem och då blev det bättre. Ett annat tips är att försöka att hitta något som du själv tycker om och komma med förslag på saker att göra. Där kan personalen också hjälpa till!

Hur är det att flytta in på en gruppbostad?

Nils berättar mer om hur det var för honom att flytta in på en gruppbostad.

Lyssna